Enighet är mycket viktig Vi får inte spreta om färjeförbindelserna
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det har saknats ett tydligt budskap från det samlade Gotland. Detta blev inte minst tydligt vid senaste mötet med Rikstrafiken då förslag om långsamma färjor på Oskarshamnslinjen fanns med.
Därför känns det bra att vi nu enats om hur vi vill ha den framtida trafiken. Det behövs en samsyn för att våra synpunkter och argument skall tas på allvar av riksdag, regering och Rikstrafiken.
Grundbultar i trafiken
Det är en styrka för Gotland i det fortsatta arbetet att vi är överens om principerna och för fram ett enigt budskap.
Snabbgående trafik på två fastlandshamnar där trafiksystemet inrymmer utvecklingsmöjligheter och är så flexibelt att det kan anpassas till nya förutsättningar.
Konkurrenskraftiga och låga vägpriser för gotlänningar, besökare och godstransporter. Kostnaden skall inte överstiga vad det kostar motsvarande sträcka på land.
För likvärdiga konkurrensvillkor måste merkostnaden för gods i färjetrafiken neutraliseras och frakterna måste få en långsiktig lösning.
För näringsliv och familjer på Gotland skall långsiktiga och stabila förutsättningar gälla. Det nya avtalet får till exempel inte innebära orimliga kostnadsövervältringar på grund av oljeprisförändringar.
Fartygen skall vara säkra och komfortabla, nuvarande nivå är minimistandard.
Framtiden för betodlingen
Fortfarande finns en stark odlingsvilja hos gotländska bönder trots alla de försämringar som bland annat Danisco beslutat om. Kostnaden för frakterna kommer att öka. För att ge möjligheter till fortsatt lönsam sockerbetsodling har centerpartiet föreslagit ett riktat transportstöd till Gotlands sockerbetsodling i nya LBU-programmet.
Omsättningen i sockerbetsodlingen är fortfarande en viktig del i det gotländska samhället även om många orosmoln hopar sig. Jag hoppas att dagens betodlare är uthålliga och ser möjligheter framåt där sockerbetorna istället odlas för energi- eller industriproduktion.
Produktion av energi och fordonsbränsle tror jag är en stor framtidsbransch för lantbruket.
Valfrihet i barnomsorgen
Vid senaste mötet med kommunfullmäktige blev det en intressant debatt om vad som menas med valfrihet i barnomsorgen. Debatten visade tydligt på skillnaderna mellan "allianspartiernas" syn på valfrihet och det socialistiska fyrkantiga tänkandet. Jag vill ha ett system som stödjer barnfamiljer så att de kan få möjlighet att tillbringa mer tid med sina barn under de första åren genom bland annat förstärkt föräldraförsäkring och fördubblade barnbidrag. Alla barn är olika och därför ser också behoven olika ut.
Centerpartiet vill också införa ett barnomsorgskonto där varje familj får möjlighet att välja den barnomsorg de önskar, kommunal eller kooperativ förskola, familjedaghem eller någon annan form som passar det barnet och familjen.
Maxtaxans effekter
Hälften av alla barn i den gotländska barnomsorgen är idag på förskola eller hos dagmamma mer än 40 timmar per vecka, många barn är mer än 50 timmar per vecka enligt uppgifter från barn- och utbildningsförvaltningen. Mellan år 2000 till 2005 har den genomsnittliga placeringstiden per barn ökat med 5 timmar per vecka. Är detta bra för barnen? Vad beror detta på?
Jag tror för egen del att maxtaxan har bidragit till detta.
Trollkarlen från Oz
En fantastisk och imponerande uppsättning av "Trollkarlen från Oz" svarade Gotlands musikalkompani för tillsammans med Gotlandsmusiken. Med närmare 50 personer på Säveskolans scen bjöd de på en färgsprakande och medryckande föreställning. Alla gjorde bra insatser på scenen men Dorothys framförande av "Over the rainbow" har etsat sig fast hos mig.
Nog är Gotland är en fantastisk kulturö. Bra musik- och teaterverksamhet med såväl professionella men också många väldigt duktiga amatörer som bjuder på både allvar och spex på de gotländska scenerna.