Enkäter gör inte näringslivet lättare
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Några reaktioner från företagare på kommunens enkätundersökning kunde man läsa i GA den 2 mars. Det är uppenbart att många företagare ofta upplever att myndigheterna - kommunala, regionala och nationella - står i vägen för entreprenörskapet.
I GA i går kunde man för övrigt läsa om hur krånglet leder till att ägarna väljer att lägga ner Wallins café i Katthammarsvik till årsskiftet. När vardagen blir en lång hinderbana så kroknar man till slut. Det är en nedläggning som jag räknar med att få skäl att återkomma till en annan dag.
Kommunen har lovat att kommunens webbplats skall förbättras så att företagare får bättre vägledning. Det är ett bra sätt att, så att säga, underlätta näringslivet. Men lättåtkomlig information räcker bara en liten bit. Om det bara blir enklare att få reda på vad ett rigoröst regelverk dikterar, om det bara går snabbare att få avslag, då är det inte mycket vunnet. Det gäller inte bara att kommunicera. Innehållet i budskapet måste också förändras.
I en artikel i GA i måndags aviserar Calle Löwenberg, chef för kommunens näringslivsenhet, att kommunen tillsammans med näringslivet kan komma att bilda ett näringslivsbolag. (En läsvärd artikel i ämnet av Hans Wallmark publicerades på denna sida 8 januari.) Det kan vara en bra idé, beroende på hur man väljer att finansiera och organisera verksamheten. Men då måste också bolaget ta över en del funktioner som kommunen hanterar i dag. Och när sedan bolaget går ut och skall berätta om vilken utmärkt plats Gotland är att driva företag på, så underlättar det om det man säger är sant.