Entreprenad är privatisering av gemensam verksamhet
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Deras enda förslag till förbättrad kommunal ekonomi och service är "entreprenad". Alltså i princip privatisering av kommunal verksamhet.
Efter att under några år åkt mycket bil i Sydeuropa och sett några länders privatisering av vägnätet så håller jag på att kräkas av blotta orden "entreprenad och privatisering" av medborgarnas gemensamma tillgångar.
Stoppad av vägtullar
Om ett samhälle en gång avhänt sig möjligheterna att driva offentlig verksamhet är det i många fall helt omöjligt att ändra driftsformerna till offentligt igen även om missnöjet med privatiseringen blivit stort.
Post och televerk är bra exempel från vårt eget land. Under stor vånda har bolagisering genomförts och allt har blivit sämre.
När jag för fyrtio år sedan åkte i Italien, Frankrike och Spanien var det inga problem att ta sig fram på bra vägar och utan att bli stoppad av vägtullar. Idag är det praktiskt taget omöjligt att åka längre sträckor utan att betala höga avgifter för vägen.
Naturligtvis finns det andra vägar än de stora huvudvägarna, men de är ofta långsamma och sönderkörda. Svenska gamla grusvägar är i förhållande som jämna salsgolv.
Det är självklart att ingen är pigg på att betala skatt för det allmänna vägnätet när det kostar en euro per mil varje gång man kör motorväg.
Dessutom kan man ana konspiration när det gäller skyltning, det är nämligen ganska svårt att byta till allmän väg om man kommit in på avgiftsbelagd väg.
Det ter sig ofta smått komiskt när man ser att de båda vägsystemen gå sida vid sida i dalgångarna, den eleganta motorvägen för de rika och den uruselt underhållna allmänna vägen där byborna skakar fram.
Är borta för alltid
Vägbolaget har roffat åt sig alla möjligheter, även om samhället skulle vilja bygga bättre gemensam väg så finns det inte mark. En gång privatiserat så är medborgarnas möjligheter borta för alltid.
Så vill inte jag ha det i den svenska välfärdsproduktionen. Ibland har socialdemokrater sagt att; det spelar inte så stor roll vem som står för verksamheten i vård, omsorg och skola bara kvaliteten är hög och att samhället har kontroll över kostnaden.
Jag menar att det har stor betydelse vem som driver verksamheten. Efter ett antal år av privat drift så har kommunens eller statens kompetens försvunnit, fastigheter och egen infrastruktur är borta.
Jag förstår uppriktigt sagt inte vilka problem som skulle lösas med entreprenader. Då är man helt i klorna på privatkapitalet och återgång till gemensamt ägd drift blir mycket svår.
Privatisering - nej tack!
Det är skönt att höra att det finns politiker som vågar hävda att viss betydelsefull industri borde förstatligas och att utsåld infrastruktur borde återköpas av staten, även om det kallas för kommunism.
Det är en underlig upplevelse att på någon timma byta från de tyska snabba vägarna med effektiva och professionella trafikanter utan vägtullar till de dyra sydliga vägarna med ständigt sura och irriterade förare.
Är det månne höga kostnader och dåliga offentliga vägar som gör att Italienarna använder signalhornet mer än huvudet i trafiken.
Så snabbt kan det gå i politiken också om väljarna inte är vakna nästa höst. Privatisering - nej tack!