KRÖNIKA
Det finns entusiaster och så finns det megaentusiaster. Personer fyllda med idéer, framtidsperspektiv och innovativa lösningar. Ofta får de dra ett tungt lass, eftersom de ligger längre fram i tanken än majoriteten. Men de låter sig inte nedslås utan håller rak kurs framåt.
Till just denna kategori hör paret Karin och Bo Hammar i Hörsne, som på ålderns höst påbörjat avvecklingen av sitt lantbruksföretag och byggt en energismart bostad.
Ett genomtänkt hus med rätt placering i terrängen, solfångare över hela takytan och en del av väggen i söderläget, plus en massa andra smarta lösningar. Och mitt i huset som kronan på verket en stor rysk murspis i tegel. Vackrare och effektivare ”möbel” är svårt att hitta.
Genom dessa innovatörer kan förhoppningsvis intresset för energismarta hus öka också i Sverige till gagn för framtidens miljö. Byggbranschen är konservativ och i flera andra länder är inställningen till alternativa byggmetoder positivare. Men det gäller att inte förtröttas.
En del klyschor blir genom sin ständiga upprepning som självspelande pianon. Jag tänker på det berömda ”ekorrhjulet och livspusslet”. I krönikor, bloggar och facebookinlägg pumpas budskapet ut om svårigheter med tidsbrist, ekorrhjulet som snurrar fortare och kinkiga och gnälliga barn.
Men det är orättvist att skylla på ekorren, börja med att rensa den egna almanackan och ta ett större eget ansvar över livet och det egna välbefinnandet istället. Det är faktiskt så att de flesta har åtta timmars jobb och sexton timmars fritid per dygn. De sexton timmarna kan sedan disponeras på olika sätt och jag är fullt medveten om att för många blir det inte många timmar över när sömnen fått sitt och matinköp, städning med mera är utfört. Men den lilla tid som blir kvar kanske inte alltid behöver fyllas med organiserade aktiviteter, utan istället användas för återhämtning och vila.
Nu vet jag att många stämplar de här synpunkterna som mossiga och gammaldags, men det bjuder jag på. Förresten, var kommer uttrycket ”ekorrhjulet” ifrån? Efter sökningar på olika webbsidor visar det sig att man redan på 1700-talet hade ekorrar i bur och i slutet av 1800-talet finns beskrivningar om ekorrhjul. De utgjorde leksaker till barnen och var lätta att tämja och fånga. Så alla som använder benämningen ekorrhjulet i dag kanske känner sig både tämjda och fångade?
Ibland kan man bli förvånad över vilka aha-upplevelser forskningen kan komma fram till. Som den här från lantbrukstidningen ATL om körskador i skogen: ”Marken pressas samman, syretillförseln stryps och vattenflödet hämmas. De "osynliga" packskadorna efter skogsmaskiner kan vara mer omfattande än vi hittills trott.
– Jag bedömer att det här är ett större problem än vi kan ana, säger agronomen Anja Lomander, markexpert på Skogsstyrelsen, till Sveriges Radio Kronoberg.”
För de som sett moderna slutavverkningar under de senaste decennierna känns ovanstående slutsats inte förvånande. Desto mer förvånande är det att forskningen inte uppmärksammat problemet på allvar förrän nu.