Den som söker sig till ett sjukhus, vare sig det gäller för att söka vård eller besöka anhörig, ska självklart inte hamna mitt i en inspelning av en dokusåpa. Det kan man inte vara säker på i dag. Tv-inspelningar i sjukhusmiljö blir allt vanligare. Och det med tillstånd av landstings- eller sjukhusledningar.
Länge har vi matats med amerikanska ”vita” serier som utspelar sig i sjukvårdsmiljö. En del som vanliga serier med vanliga skådespelare, andra av mer dokusåpakaraktär. Det här har också flera svenska tv-kanaler hakat på. TV3:s ”Sjukhuset” är inspelad på en stor akutmottagning, andra har filmat till exempel ambulanssjukvårdens insatser.
Det här är ingen liten verksamhet. Den ideella stiftelsen, Centrum för rättvisa, har till exempel JO-anmält tolv landsting som tecknat sammanlagt 28 avtal med olika produktionsbolag. Och antalet rättsliga prövningar har ökat.
Ett av de mest uppmärksammade fallen avgjordes i Uppsala tingsrätt strax före jul förra året. Anhöriga och vänner hade upprörts över hur TV3 exponerade en döende cancersjuk man som kommit in till akademiska sjukhuset i Uppsala.
Nu varnar ledamöter och sakkunniga i Statens medicinsk-etiska råd för den här utvecklingen i en debattartikel i Svenska Dagbladet (19/3). Med adress till landstings- och sjukhusledningar riktar man uppmaningen: ”Skriv inga kontrakt om tv-inspelningar där integriteten kan hotas för patienter i utsatta situationer”.
Man kan i och för sig undra varför landstings- eller sjukhusledningar över huvud taget vill släppa in tv-bolagen. Några större intäkter lär det inte ge. Inte som när sporter säljer sändningsrättigheter. Snarare handlar det väl om att man gärna vill visa upp att man har en bra och effektiv verksamhet. Man kan anta att det är med det argumentet som produktionsbolagen säljer in sina avtal. Det må vara vällovligt, men man ska inte göra vad som helst för att få god publicitet.
Dokusåpabranschen själv verkar ha svårt att förstå kritiken. ”Det är märkligt att så många publicister nu verkar vilja stoppa möjligheterna att berätta om detta viktiga arbete som också kan andra hjälpa människor att förstå att de exempelvis kan ha fått en stroke”, skrev Thomas Hedberg, vd Titan Television, i SvD (3/2 2013) när frågan diskuterades för ett drygt år sedan.
Det är självfallet fritt fram att berätta om det arbete som sjukvården gör. Men måste det göras ”live” på plats vid akutintaget?
Det har gjorts många uppmärksammade serier i svensk tv om sjukvård. "Babels hus" för länge sedan och "Om ett hjärta" 2008. "Arga Doktorn" följde i höstas olika fall där patienter inte fått rätt vård. Och den som vill ha aktuella råd om vård eller krämpor kan varje måndag i SVT följa ”Fråga doktorn”.
Så nog finns det möjlighet att beskriva hur svensk sjukvård går till utan att det sker i realityseriens form. Att med argumenten ”vi vill visa hur det egentligen går till” eller ”det här är verkligheten, inte något påhittat” sätta sig över personlig integritet är i högsta grad en etisk fråga.