Ett centrum i Östersjön

Politik2005-09-13 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
"Gotland ska utvecklas som centrum i Östersjön." "Gotlands kontakter och utbyte med omvärlden måste öka."
Det beslutade Gotlands kommunfullmäktige i full enighet i februari 1995 i och med att Vision Gotland 2010 antogs. Innan fullmäktige tog detta beslut, hade en process pågått några år, då många grupper och människorna på Gotland varit inblandade. De hade diskuterat vilken väg Gotland skulle gå när Sovjet, järnridån och de tidigare öststaterna upplösts och kommunistdiktaturerna fallit.
Genom detta öppnades ett helt nytt geopolitiskt läge för Gotland. Östra sidan i Östersjön var inte längre en vit fläck på kartan, utan det blev våra nya grannar, som längtade efter kontakter med oss. Därför var det helt rätt att Gotland, som kommun och region, tog många kontakter och samarbetade med andra öar i Östersjön. I B7-samarbetet och aktivt deltagande i Nya Hansan och EU:s ö-samarbete. Det var klokt och starkt av öns ledande politiker att ta detta viktiga steg och sedan hålla fast vid målen i Vision 2010 under alla år. Det har varit framgångsrikt.
I början fanns det motstånd och gnäll på att kommunen satsade pengar på resor till andra länder, men eftersom det var enighet över partilinjerna, så drevs det internationella samarbetet vidare. Det var Jan Lundgren (s) som undertecknade Vision 2010, men även när de borgerliga styrde Gotland, så fortsatte det internationella samarbetet och satsningen på att göra Gotland till en viktig mötesplats i Östersjön. Även om Jan Lundgren och andra socialdemokrater har varit pådrivande i det systematiska internationella samarbetet, så har det funnits andra nyckelfigurer, som Inger Harlevi (m), som dragit åt samma håll.
En följd av att den lede fi från öst blev tandlös och svag, blev att Gotlands militära försvar ansågs onödigt och både KA3 och P18 har lagts ner. Istället får vi genom regeringens och Thage G. Petersons insatser drygt 600 nya statliga jobb. Och där har gotlänningarnas målmedvetna arbete att bli en mötesplats i Östersjön vunnit framgång.
I kamp med många orter i landet placeras Östersjöcentrum på Gotland. Ett centrum som ska bidra till handelsutbyte, kunskapsutbyte och kulturutbyte mellan Östersjöländerna. Tillsammans med att Högskolan får en än mer uttalad Östersjöprofil. Dessutom kommer Sidas Östersjöenhet till Gotland och säkert får vi fler kontor från andra än den statliga sektorn. Svenskt Näringsliv tittar nu om de ska öppna ett Östersjökontor i Visby.
För drygt tio år sedan diskuterade gotlänningarna fram mål och strategier i Vision 2010. En av de viktigaste punkterna var att göra Gotland till en viktig mötesplats i Östersjön. Detta är nu på god väg att förverkligas och ge ytterligare positiva utvecklingsmöjligheter för Gotland.