Ett enat stärkt vänsterparti?

Politik2006-01-09 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
"Kompromisser är inte att förakta. Det är endast genom att vara beredd till kompromisser som någon politisk kraft kan nå framgång. Det är också genom kompromisser som dialektiken tar sig uttryck i vårt eget parti."
Så sa han faktiskt, vänsterpartiets partiledare Lars Ohly på kongressen i Göteborg. Och i avslutningstalet manade han till enighet mellan partiets olika åsiktsinriktningar. Han hoppades att åsiktsskillnaderna skulle vara en styrka, men att det gällde för alla att följa och respektera majoritetens beslut.
I sitt inledningstal var Lars Ohly väldigt tydlig mot dem som han uppfattar vill skada partiet. Han uppmanade dem, som inte håller med vänsterpartiet att lämna partiet och avsäga sig sina uppdrag för partiet. Det var en tuff markering, som kan förstås av en partiledare som jagats av splittringen och fallande opinionsiffror. En mycket klar majoritet på kongressen har dock valt Lars Ohly till partiledare. Det fanns ingen motkandidat. Och en klar majoritet har beslutat om valplattformen.
Vi får se om kongressen i Göteborg är avstampet för ett stabilt vänsterparti, som kan driva sakpolitiska vänsterfrågor om fler jobb i offentliga sektorn, om förstärkningar av välfärden även om det innebär höjda skatter. Eller om vänsterpartiet kommer att jagas av frågor om kommunismen och om splittringen inom partiet. Frågan är ju också om de som nu känner sig nedröstade och utmotade bildar ett nytt eget vänstersocialistisk parti. Detta kommer då att splittra vänstern och göra att inget av dem kommer in i riksdagen.
En stridsfråga var om valplattformen är realistisk. Lars Ohly menade dock att för att kunna stå för en hygglig kompromiss, måste man först vara tydlig med vart man vill gå och vad man vill uppnå. Och han betonade att vänsterpartiet till skillnad från de borgerliga partierna aldrig kommer att genomföra ofinansierade reformer. I och med att Feministiskt initiativ, Fi, ser att ut totalt misslyckas komma in i riksdagen tar vänsterpartiet chansen att på allvar driva feminismen, liksom miljöfrågorna. Det är naturligtvis frågor som att stärka den offentliga sektorn, feminismen och miljöfrågorna som vänsterpartiet vill driva och debattera, istället för att svara på frågor om kommunismen och splittringen i partiet. Vi får se om de kommer att lyckas.
Det är endast genom att vara beredd till kompromisser som någon politisk kraft kan nå framgång, sa Lars Ohly uppfordrande. Det är en utmaning för vänsterpartisterna, som nu tar över efter de pragmatiker och förnyare som tidigare i riksdagen förhandlat med socialdemokraterna. De flesta av dessa riksdagsledamöter (v) kommer att lämna riksdagen. Hur klarar de nya att kompromissa för att överhuvudtaget nå någon politisk framgång? Och kommer vänsterpartiet klara spärren för att komma in i riksdagen?