Ett folkbibliotek på Öster?

Politik2006-09-20 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Är det ute med folkbibliotek - som idé? Det tycktes nästan så när Almedalsbiblioteket inbjöd till samtal om de första fem åren. Samtalet leddes av Ove Ronström. Han är professor på Högskolan och för honom har folkbibliotek nog ingen särskild betydelse.
Ronström uppfattade alla positiva omdömen om det nya biblioteket. Det är en fin arbetsmiljö för personalen, särskilt om man jämför med den närmast katastrofala miljön i Borgen. Barnbiblioteket har stora utrymmen, möjlighet att göra sånt som man bara kunde drömma om förut.

Kulturellt centrum för Visby
Den energiteknik som använts i det nya biblioteket är omtalad i hela Europa. Bertil Klintbom skall just föreläsa i Athen om hur man bygger ett bibliotek som tar värme från havet på vintern och svalka på sommaren.
Bibliotekets stora foajé är ett kulturellt centrum för Visby, där allt möjligt intressant äger rum. Varje gång man kommer dit blir man lika överväldigad av utsikten mot Almedalen, sjömuren, de gamla husen. Under två månader på sommaren finns Visbys centrum här, i hamnen.
Men resten av året? Vilka kommer till detta fina bibliotek? Studenterna förståss. Men hur fungerar det som folkbibliotek? Det vet vi faktiskt inte.
Personalen erkänner, att man förlorat vissa grupper. Eleverna från Solbergskolan och gymnasister från landet som gick på bibliotek när de väntade på bussen hem. Hur tar sig de gamla ner till Almedalen?
Sista året som biblioteket fanns i Borgen gjorde några studenter en intervjuundersökning med alla som kom till biblioteket.
Hur stor del var studenter, skolungdomar, övrig allmänhet? Den borde göras om nu, med samma metod så att man kunde jämföra. Är detta ett högskolebibliotek, eller fungerar det som folkbibliotek också? Såvida man tycker sig behöva ett sådant.

Förbättra Almedalsbiblioteket
Alla verkar överens om att Almedalsbiblioteket skulle bli perfekt,
Om man kunde göra något åt akustiken. I den stora foajén kan ingen talare göra sig hörd utan en bra ljudanläggning. De som pratar i foajén stör dem som läser tidskrifter på balkongen ovanför. Barn stör studenter.
Om man kunde fixa bra transport nerför och uppför backarna. Här talas om bergbana. Det fanns buss ett par år, men ingen åkte med den. Folk fungerar inte så.
Om man kunde hitta på något riktigt häftigt så att ungdomarna kom dit.
Om man kunde göra om den förskräckliga hörsalen till något människovänligt - en bio kanske.
Önska kostar ingenting. Ingen vet hur mycket förtroende våra politiker förlorade när de drev igenom biblioteksflytten mot en mycket stark folkvilja.
Samma politiker som genomförde utvecklingen av Östercentrum i samarbete med företagare och EU-pengar och kommunalt engagemang.
Sedan flyttade de biblioteket ner till Högskolan. Den enda plats på Öster där man kunde gå in utan att behöva köpa något. Kolla utställningar, läsa tidningar, använda en dator, eller gå på toa.

Utveckla Östercentrum
Nu finns det tecken på att Östercentrum försvagas. Stormarknaderna flyttar ut till Skrubbs. Men där blir inget naturligt centrum för Visbyborna, lika lite som i Almedalen.
Jag fortsätter att tro på folkbiblioteket. Drömmen finns kvar.
En gång i framtiden bygger Visby ett nytt badhus och bibliotek i området kring Östercentrum. Där finns alla slags affärer, kaféer, Systembolaget.
Där kan man lyssna på konserter och talare. Där kan man ha valstugor och bondemarknader. Dit kommer man på cykel, buss eller bil från hela ön.
Där saknas nu den samlingsplats inomhus som en nordisk stad behöver.