Ett fördoms- fullt test?

Homonormativt?                                         Foto: Nathan Denette/AP Photo

Homonormativt? Foto: Nathan Denette/AP Photo

Foto: Nathan Denette

Politik2009-07-28 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I går startade Prideveckan i Stockholm. I år är temat hetero och den heteronorm som finns och som påverkar oss alla. Det kan till exempel handla om hotellpersonal som flyttar isär sängarna i det rum som två kvinnor ska bo i, eftersom de utgår från att de är väninnor och inte ett par. Reklamfilmen som Pride gjort visar också hur en kille pikas för att han tar det platta brännbollsträet då ju killar, enligt den heteronormen som råder , ska använda sig av det " riktiga" brännbollsträet. Sådan omedveten och medveten diskriminering är förstås inte önskvärd och det är bra att Pride på detta sätt tar upp ageranden som många kanske tar för självklara, utan att ens reflektera över dem.

I ett test som lanserades för några veckor sedan har man genom att söka av sina inlägg på den sociala nätverket Twitter kunnat få ett kvitto på hur hetero man egentligen är. Har man många ord som till exempel husvagn och Britney Spears blir man mer hetero medan om man har ord som rosa och schlager är man mer icke-hetero det vill säga homo-, bi- eller transperson. Målet är dock att inte vara hetero eller icke-hetero utan att vara mer könsneutral i sitt språk. Enligt Prides presschef Jessica W Sandberg, har man medvetet konstruerat ett normativt test för att lyfta diskussionen kring hur heteronormen praktiskt inverkar på människors vardag.

Det låter som en bra ambition men lever verkligen testet upp till detta? Nej, det faller ganska platt och väcker en hel del frågor. Vad har fördomar och diskriminering att göra med om man i sin twitterfeed skriver om dotters rosa barnvagn eller det senaste husvagnsinköpet? Vilka ord är icke-könsnormativa och såldes att föredra? Och varför? Ingenstans i testet finns sådana diskussioner. Risken blir i stället att man omedvetet faktiskt stärker de könsroller och de normer man vill bekämpa. Om icke-hetero är ord som rosa och schlager blir bilden av HBT- personer ganska snäv, fram träder den schlagerälskade bögen med rosa fjäderboa. En homonormativ bild som heterosamhället har skapat och HBT-rörelsen nu bidrar till att stärka. Och varför är husvagn något typiskt hetero, även icke -hetero åker väl på husvagnssemester ibland?
Kanske är det just sådana här diskussioner som Pride vill få igång genom testet. Men eftersom den diskussionen inte ges plats finns risken att man efter avslutat test lämnar Prides hemsida i bästa fall med en känsla av förvirring, i sämsta fall med känsla av att HBT-personer är sådana som gillar rosa och schlager.