Ett KDU för samtal i ny tid

Foto: Lars Pehrsson / SvD / SCANPIX

Politik2008-01-28 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Kristdemokraterna håller kongress i Uppsala. Efter att Kristdemokratiska ungdomsförbundets ordförande Ella Bohlin deklarerat att hon kommer att avgå riktas nu strålkastarljus och förväntningar på ställföreträdande ordförande Charlie Weimers. Han har en klar uppfattning om både KDU och moderpartiet.
- Vi har gjort bra ifrån oss hittills i regeringsställning. Vi har fått igenom flera viktiga reformer, och vi har framför allt sett till att driva frågan om vårdnadsbidrag som ju innebär en ny era i svensk familjepolitik. Det handlar om en valfrihetsrevolution.

Är det vårdnadsbidraget som i efterhand kommer att betraktas som kristdemokraternas stora bidrag till regeringens politiska bokslut?
- Ur ideologisk synvinkel är det en oerhört central fråga, så svaret är absolut ja.
Medier och för den delen folk i allmänhet har ju skapat en viss bild av kristdemokraterna. Är den rättvis eller finns det delar som förtjänar att lyftas fram mer?
- Det finns en sida som både medierna och vi själva borde aktualisera mer och det är inriktningen mot en ökad gemenskap i samhället. Vi arbetar ju för ett samhälle där vi i första hand vänder oss till varandra i stället för mot staten. Den sidan borde komma fram inte minst för att vitalisera den borgerliga idédebatten. Den diskussionen är nödvändig för att borgerligheten skall komma ifrån den bild många har av att borgerlig politik skulle leda till mindre trygghet.
Och motsvarande, vilka sidor hos KDU borde lyftas fram?
- Jag tror det var Svenska Dagbladets ledarsida som såg en trend mot det värdeorienterade hållet bland ungdomar. Och jag läste också i ett livsstilsmagasin att den unga generationen är mer traditionell och inriktad på att gifta sig än förut. Enligt opinionsinstitutet Demoskop värderar unga människor stabilitet och varaktiga relationer mer i dag. Det är ett annat samtal bland unga i dag än till exempel på åttiotalet då det var mer materialistiskt inriktat.
- Många inser nog mer betydelsen av mellanmänskliga relationer i dag. För en ung människa kan det handla om att ha någon att vända sig till, någon som ser till personen i stället för vad man presterar i skolan eller vad man har för jeans. I den värdediskussionen har KDU absolut en roll att spela.
- Det andra KDU borde lyfta fram är att staten inte kan lösa alla problem. När man diskuterar ungdomars problem får man genast höra att det måste till en ny fritidsgård eller någon ny tjänst någonstans, som om det skulle vara svaret på ungdomars övergivenhet. Här har KDU något viktigt att säga. Men det handlar inte om lagstiftning utan om att förändra samhällsklimatet.

Partiet har i dag problem med opinionssiffrorna: Men Weimers är bestämd i sin uppfattning om hur man skulle kunna växa i opinionen:
- Man borde ta fasta på att det inte är så många andra borgerliga partier som velat ta idédebatten. Man bör försöka spetsa till sin politik. Vi måste till exempel ha en politik bortom vårdnadsbidraget, som att stärka äktenskapet, tydligare koppla familjepolitiken till skattepolitiken för att stödja stabila familjer och öka familjers utrymme genom att rulla tillbaka statens makt. Partiet måste se den principiella konflikten mellan den stora välfärdsstaten och den starka självständiga familjen som styr sin vardag själv. Här bör man vara självkritisk!