Jag gillar anslaget i det socialdemokratiska partiets förslag till politiska prioriteringar inför partikongressen i april. Framtidskontraktet kallas det och det rymmer de viktigaste frågorna för en positiv utveckling för Sverige och dess medborgare.
Den första delen i kontraktet betonar att ekonomin växer när människorna växer. Ett samhälle som ger välfärd och möjligheter åt alla. Inte bara för vissa grupper som den högerledda regeringen har som rättesnöre.
Full sysselsättning
Fler jobb är grunden för allt och målet är full sysselsättning. Här ligger en rejäl utmaning för vi socialdemokrater har inte tidigare lyckats så där alldeles lysande. Jag har varit besviken på vår arbetsmarknadspolitik länge.
Med kunskap växer Sverige, är del tre i kontraktet. En politik som har fokus på kunskap i livets alla aspekter är något som tilltalar mig. Att ge människor möjlighet till förnyelse och kompetensutveckling, livslång, har en avgörande betydelse för den enskilde och för samhället. Människors förutsättningar att utvecklas avtar inte med åren som folkpartiledaren Jan Björklund tycks tro.
Trygga människor utvecklar Sverige. Människor som inte behöver känna oro över ekonomin när man blir sjuk, äldre eller arbetslös skapar ett starkare och tryggare Sverige.
Att dessutom inte behöva oroa sig för att nära och kära får barnomsorg, utbildning, vård och omsorg i livets alla skeden är helt avgörande för vilket samhälle vi skapar. I miljöfrågan har inte socialdemokratin haft så starka aktier. Det är dags att råda bot på detta. Visa att vi är ett framtidsparti även i detta avseende.
Generationernas ansvar
Visst är fler jobb viktigt men det får inte ske på bekostnad av miljön och våra barns framtid. Varje generation måste ta eget ansvar och inte överlämna notan till kommande generationer. Jag tror att något håller på att hända inom socialdemokratin när det gäller synen på miljön.
Internationellt så har Sverige varit en viktig röst, men dessvärre har Twitter-Bildt satt oss i baksätet, kanske rent av i bagageluckan. Sverige räknas inte och vår solidariska röst har tystnat.
Högt spel om Gotlands framtid
När jag var ung så var det vanligt att fastlänningarna hade sommarstuga på Gotland och tillbringade somrarna på ön. Nytt på senare år är att man köper bostadsrätt istället för sommarstuga. Lättare att sköta och smidigare på många sätt.
Med snabbfärjorna ges möjlighet att tillbringa tid på Gotland vid fler tillfällen. Att åka hit på helger och inte bara storhelger är numera mycket vanligt. Detta har givit många handlare på landsbygden ett välförtjänt tillskott i en annars tuffa vardag.
Hemse är en sådan metropol som har mycket att tacka denna positiva utveckling för. Nu ser detta ut att äventyras av regeringens benhårda linje att införa konkurrens i Gotlandstrafiken till varje pris.
Regeringen är beredd att spela ett högt spel med Gotlands utvecklingsmöjligheter. Det finns anledning att känna en stor oro för det som nu sker. De vinterfastlänningar som nu får sina rekreationsmöjligheter försämrade borde protestera mer än vad jag kan se i den allmänna debatten. Var gör ni?