Ett öppet rum för samtal

Politik2014-07-05 07:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Många människor har kommit till ön för att diskutera, konferera, protestera, manifestera, provocera, lyssna och tala. Socialdemokraterna Gotland tog 1968 initiativet till det som idag är en vecka i demokratins och bildningens anda. Det är med stolthet jag ser hur Gotland och Visby varje år mangrant går in och hur varje vrå blir till ett magiskt rum för samtal.

Jag hade den stora äran att få hälsa Stefan Löfvén välkommen som talare på Almedalsscenen. Det var en mäktig upplevelse att stå inför ett folkhav på 6 000 engagerade och lyssnande personer. Det gav mersmak! Stefan Löfvén höll, som väntat, ett ideologiskt tal med direkt tilltal och utan inslag av påhopp på andra partier. Vi som publik kände varma vindar som förhoppningsvis bär hela vägen till september!

Bäst under veckan var ändå torsdagens panel där jag tillsammans med andra politiska företrädare från Barn- och utbildningsnämnden frågades ut av fantastiskt duktiga moderatorer från öns grundskolor.

De fem 11-åringarna kom från JUNIS och de var väl förberedda, ställde följdfrågor och fördelade ordet. De frågade oss till exempel om varför maten inte alltid räcker till alla i skolan, vilken miljöfråga som är viktigast, och hur vi på Gotland tar hand om barn som har det svårt. Det mesta var vi överens om, men inte allt!

Meningen skiljde sig mest i frågan om betyg och läxor. Jag, V och MP var överens om att det nya betygssystem vi har fått, med sitt fokus på lägstanivå, är så dåligt att det snabbt måste ses över. Det är orimligt med ett betygssystem som får barn och unga att ge upp och jag tror att ingen vuxen skulle gå med på att bedömas utifrån det en är sämst på varje dag.

Så är det nu i och med det nya betygssystemet och visst är det viktigt att inte bryta upp och förändra ofta i skolan - men vi kan inte heller acceptera att en ung generation tappar tron både på sig själva, på vuxna och på skolan.