Ett parti söker sin identitet
SSU:s ordförande Jytte Guteland har spelat en framträdande roll för att få en förändring av Socialdemokraterna efter valförlusterna. Se det som något positivt att partiet så påtagligt vill återfinna sin identitet, finna sin väg och finna sin ledare. För att därmed återfinna sina väljare, skriver Lennart Lindgren.
Foto: Håkan Ericsson
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Nu måste vi prata politik, säger dock många. Jo, men det är ett helt paket som skall fram. Innehållet är alltid det viktigaste i ett paket. Men också paketeringen, det attraherande omslagspappret med de röda banden. Och vem som lämnar över paketet. Alltså: politiken, synliggörandet och partiföreträdaren.
Ett parti för hela folket
En ny politik? Nja, snarare att återuppfinna Socialdemokratin i grunden. Allas lika värde. Rättvisa och solidaritet. Att stimulera människor att fina sina egna värderingar. Och, framför allt, Socialdemokraterna måste snabbt sätta dagordningen för det politiska samtalet.
Då duger det inte att invänta en extrakongress i mars. Debatten måste föras omedelbart utifrån ideologi och värderingar. Visa att man är ett parti för hela folket. Även medelklassen och de välbärgade har stor glädje av ett solidariskt samhälle som fungerar i vardagen.
Välfärden som förr eller senare alla behöver. Välfärden som är Socialdemokraternas paradgren. Man måste rycka åt sig initiativet för att tydligt tala om vad man vill med samhället och att övertyga gammal och ung därom.
Hela havet stormar. Fritt fall. Rosornas krig. Vänster mot höger. Storstad mot skogslän. Media har julafton. Alltför många partiföreträdare lockas in på kvällstidningssidorna, in i turbulensen. Vill åka karusell ett tag, men riskerar att slungas ut. Ingen tidigare partiordförande skulle ha tillåtit detta. Starka ledare har genom åren hållit ihop partiet och politiken. Kanske var det dags att vädra ut, men det blev ett häftigt korsdrag.
I ett gammalt statsbärande parti är det mycket som lagras på under åren. Politik och åsikter. Sittande på taburetter, i styrelser och i utskott. Positioner och makt. Sådant blir med tiden segt och tungt.
Därför är det ett tidens tecken att det är ungdomarna i SSU som drivit fram personansvaret. Det som fick Mona Sahlin att lämna stafettpinnen vidare.
Vi går mot en "publikdemokrati" med politiska entreprenörer. Unga politiker som ser som sin främsta uppgift att bryta ny mark.
Engagemanget viktigast
Där engagemanget är det viktiga. Politiker som är rörliga och gärna omprövar situationer. Som vill få något uträttat. Denna typ av demokrati tar nog allt mer över den "partidemokrati" som präglat Socialdemokraterna (och för all del också andra gamla partier). Den trogne partiarbetaren som är underställd partiet och som lojalt tjänar partiet. Som vill vara till nytta. Som sitter i styrelser och på möten.
Finna sin väg och ledare
Denna förändring av det politiska landskapet kommer att vara en del i krishanteringen och framtidsdiskussionen.
Det må kännas jobbigt med de braskande rubrikerna just nu. De kritiska och ironiska kommentarerna. Men det blåser över. Situationen är som det är. Se det som något positivt att partiet så påtagligt vill återfinna sin identitet, finna sin väg och finna sin ledare. För att därmed återfinna sina väljare.