Ett politiskt slag i luften

Politik2014-07-29 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Delar av den rödgröna röran har nu presenterat förslag som kan vara förödande för Gotland. Inte nog med att de vill stänga Bromma Flygplats. Nu föreslår Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ en ny flygskatt. Om de vinner valet kan det innebära att en enkelresa till fastlandet blir minst 110 kr dyrare. Detta enligt Miljöpartiets förslag. Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ har inte presenterat några konkreta ekonomiska konsekvenser, men om de vill tävla med MP kan det bli riktigt dyrt.

Detta är feltänkt; ett slag i luften för miljön samtidigt som det är ett hårt slag mot landsbygden. Motiveringen att styra om till mer hållbara transportslag som snabbtåg är till föga tröst för oss gotlänningar. Inte heller färjan är någon hjältinna för miljön. Troligen skulle en nationell miljöskatt på flyg innebära slutet för många nationella linjer som redan har svåra ekonomiska förutsättningar. Detta leder till utarmade möjligheter att leva på landsbygden.

Många destinationer inom Sverige är beroende av flygförbindelser i brist på andra realistiska alternativ. Då är en ytterligare skattebelastning ingen hjälp till omställning. Ökade kostnader för flygbolagen riskerar även att snarare motverka än stimulera till investeringar i nya miljövänliga flygplan eller utveckling av alternativa bränslen. På Gotland är vi beroende av en stark turistnäring. Flyget är en absolut nödvändighet för vår attraktivitet som turistmål. Om det blir dyrare att flyga hit så kommer allt fler förmodligen att välja resmål utomlands.

Det är sant att flyget står för en stor del av de globala utsläppen och för att tackla detta problem pågår förhandlingar inom det internationella organet ICAO(International Civil Aviation Organisation). Förmodligen kommer vi ha en global handel med utsläppsrätter på plats 2020. Det är ett avtal som verkligen kan göra nytta för miljön och att Sverige då ska gå före och införa nationella punktskatter är inte rimligt. De rödgröna borde istället koncentrera sina insatser på att få ett sådant avtal på plats, men i EU-parlamentet har de hittills motarbetat förhandlingarna.

De rödgröna fortsätter att lägga landsbygdsfientliga förslag med storstadspartierna MP och FI i spetsen. Frågan är nu enkel. Kommer S i en rödgrön regering att stödja en skatt på flyget? Som i så många andra frågor är det dags att ge väljarna ett tydligt besked innan valet. För en gotlänning är frågan också enkel. Hur många arbetstillfällen och konkurrenskraft är vi beredda att offra i det kommande valet?