Ett steg framåt och två bakåt på mjölkmarknaden
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Nu finns det kritiker som anser att satsningen på lokalförpackad mjölk är dubbelbottnat, eftersom Arla verkar på den globala världsmarknaden. Det kan så vara och även om den lokala mjölken utgör en mycket liten del av koncernens totala mjölkomsättning, så är det ett positivt steg i rätt riktning.
Tyvärr skuggas lite av det positiva av att Arla i oktober lanserar en lågprismjölk som är behandlad för att få extra lång hållbarhet och därmed kan säljas till ett lägre pris över hela landet, alltså även utanför områden där Arla har egna mejerier. Just detta med hållbarhetsbehandlad mjölk är något som även ICA avser att börja sälja i sina butiker under eget varumärke och denna mjölk skall produceras i Tjeckien!
Det negativa med den hållbarhetsbehandlade mjölken är att avsikten med processen är att öppna möjligheter för mycket långa transporter och ur miljösynpunkt är detta helt oförsvarbart. Företag som transporterar dryckesmjölk flera hundra mil kan aldrig uppnå trovärdighet i sin miljöpolicy. Genom koncentration av tillverkningsställen till ett fåtal platser skapas ett enormt transportbehov, trots att alla är medvetna om de klimatförändringar som utsläppen av växthusgaser skapar.
Därför är satsningen på att marknadsföra lokalt producerad mjölk en riktig kursändring som gynnar både miljön och det öppna svenska landskapet. Att transportera dryckesmjölk från Tjeckien gynnar dock varken miljön eller landskapet. Nu är det upp till konsumenterna att vid kyldisken fatta det avgörande beslutet. Lågpris är inte allt, det kommer en generation efter oss också.