Ett stukat parti blickar framåt
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Samma dag presenterade folkpartiets valanalysgrupp sin rapport. Den konstaterar att valet blev hela borgerlighetens succé men ett stort bakslag för folkpartiet. Få torde ha något att invända mot den analysen.
Folkpartiets bakslag kan dock inte förklaras enbart med dataintrångsaffären. Analysgruppen har rätt i att den hade en tydlig inverkan på partiets valresultat, men även i att andra faktorer spelade roll, vilket även det framgår av den 58 sidor långa rapporten.
De nya moderaterna och Fredrik Reinfeldts starka position som oppositionsledare och statsministerkandidat; begränsningarna som Allians för Sverige satte för partierna att profilera sig på helt nya områden; centerpartiets starka fokus på valets huvudfråga jobben; rapporten går igenom många bekanta förklaringsaspekter av valet 2006.
Slutsatserna från analysgruppen är dock mycket försiktiga i frågan om vilken inverkan det som kallas för debatten om folkpartiets utveckling haft. Kritikerna har hävdat att partiet blivit "hårdare" medan anhängarna ansett att det blivit mer "realistiskt", konstaterar analysgruppen men nöjer sig i huvudsak med några mycket generella konstateranden apropå det.
Socialt ansvar
Men faktum är att folkpartiet redan dragit slutsatser om partiets utveckling. Den nya partisekreteraren Erik Ullenhag har till skillnad från sin föregångare, den nu dataintrångsåtalade Johan Jakobsson, en mycket tydlig socialliberal hållning. Under presskonferensen då valanalysgruppens rapport presenterades betonade han att folkparitet är garanten för ett socialt ansvar i den borgerliga regeringen. Sådana tongångar har tidigare inte fått särdeles stort genomslag på grund av partiets snudd på reflexmässiga kravmärkning av politiken.
Valanalysgruppen konstaterar att skolan är det politikområde där folkpartiet har störst förtroende hos väljarna. Det beror sannolikt på att där finns en tydlig idéförankring av just det slag som folkpartiet på andra områden tenderat att hantera vårdslöst i syfte att nå snabba framgångar i opinionsmätningarna.
Dataintrångsskandalen kommer sannolikt inte att skada folkparitets anseende ytterligare. Huvudbilden redovisades redan innan det att väljarna sade sitt. Inga nya graverande fakta har framkommit, även om det är anmärkningsvärt att partiledaren Lars Leijonborg varit så kvick med att lägga frågan bakom sig och koncentrera sig på att vara minister.