Ett tryggt val i bistra tider

Politik2012-10-27 05:49
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Vintern är på väg. Inte minst ekonomiskt ser vi ut att gå mot bistrare tider. De senaste veckorna har varslen duggat tätt på den svenska arbetsmarknaden. Vikande efterfrågan i Europa slår mot den viktiga exportsektorn. Electrolux tvingas säga upp 120 anställda, Volvo sänker produktionstakten och Stora Enso kommer att minska personalen med 530 personer.

Den ekomomiska situationen har sin rot i sådant som hänt i andra länder. Krisen i sig rår inte svenska politiker på. Men Valet 2014 kommer ändå att handla om ekonomi. För väljarna kommer det handla om att ta ställning till vilket regeringsalternativ som bäst kan lindra krisens effekter. Normalt borde kristid och varsel om arbetslöshet leda till att väljarnas sympatier drogs till oppositionen.

Så verkar dock inte vara fallet just nu.

23 oktober presenterade Skop sin rapport om svenska folkets betyg på regering respektive opposition. Tusen personer hade fått svara på frågorna "Tycker Du att regeringen på det hela taget gör ett bra eller dåligt jobb?" samt "Tror Du att en röd-grön regering skulle göra ett bättre eller sämre jobb?".

Resultatet av undersökningen pekar mot att alliansen under början av hösten har befäst sitt försprång framför oppositionen. 55 procent av de svarande tycker att regeringen gör ett bra jobb. Bara 36 procent tror att de rödgröna skulle göra ett bättre.

Intressant i sammanhanget är att många som anger sig vara socialdemokrater verkar gilla regeringens politik, och samtidigt vara osäkra på om deras eget parti skulle ha klarat sig bättre. Hela en fjärdedel av de socialdemokratiska sympatisörerna anger att de är osäkra på om en rödgrön regering skulle vara bättre än en med allianspartier.

I utvärderingen av den nuvarande regeringen är socialdemokratin uppdelad i lika stora block. 28 procent av de s-sympatisörerna tycker att regeringen gör ett ganska bra jobb. 28 procent tycker att de gör ett ganska dåligt, och 28 procent är osäkra.

Det kan förefalla märkligt att regeringen få så pass starkt stöd bland socialdemokrater. En förklaring kan vara att alliansens politik överlag har starkare stöd bland äldre väljare än bland yngre. Reinfeldts och Borgs betoning på ordnad ekonomi och arbetslinje verkar tilltala många socialdemokrater av den äldre stammen. Den grupp väljare som ibland kallas "göra-rätt-för-sig-sossar".

Helt riktigt tycks Stefan Lövfen också rikta sig mot dessa mittenväljare. Men uppenbarligen räcker det inte för att få upp förtroendet för ett S-lett regeringsalternativ.

Och det är nog just i det sista ordet som Löfvens problem ligger. Även om han lyckas få med sitt eget parti på noterna saknar han ännu ett regeringsunderlag. Vad göra med Vänsterpartiet? De tillför några viktiga procent. Men deras närvaro kommer att skrämma de förnuftiga sossarna över blockgränsen. Alliansen är fortfarande det enda trygga regeringsalternativet.