Ett upplysande politiskt samtal

Den första valduellen mellan Gustaf Hoffstedt (m) och Åke Svensson (s) var ett gott exempel på det samarbete som finns och som är helt nödvändigt i en verklig demokrati. Den här perioden regerar ni, nästa gång är det kanske vi som skall tampas med samma verklighet.

Den första valduellen mellan Gustaf Hoffstedt (m) och Åke Svensson (s) var ett gott exempel på det samarbete som finns och som är helt nödvändigt i en verklig demokrati. Den här perioden regerar ni, nästa gång är det kanske vi som skall tampas med samma verklighet.

Foto: Tommy Söderlund

Politik2010-02-10 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Utanför Högskolan i onsdags kväll träffade jag på en som brukar vara med när det handlar om politik på Gotland. Men inte vid en politisk valdebatt. "Hu nej, dom bara skäller på varandra." Nu var det inte så den här gången, när Åke Svensson och Gustaf Hoffstedt möttes. Mina moderata vänner och jag var helt eniga om att det var en bra debatt. Ett sakligt resonemang som utgick från åhörarnas frågor.
Ändå fanns de ideologiska skillnaderna där. Socialdemokraten Lilian Virgin påpekade förtrytsamt: "Jag kom för att höra moderaternas politik. Men nu får jag bara höra Gustaf Hoffstedts politik". Här fångar hon en historisk skillnad mellan dessa två partier.
Socialdemokratin började som en kamporganisation för att kräva fulla politiska rättigheter för folkmajoriteten. Var för sig kunde arbetarna lätt trampas ner i skiten. Bara tillsammans var de starka. Sånt sitter i. Det kan bara finnas en vilja, en åsikt. En socialdemokrat kan inte tänkas avvika i en omröstning.

Egna åsikter och partiets
Moderaterna är arvtagare till det gamla Högerpartiet. Det bildades av människor som kände sitt eget värde. De var trygga i sig själva, med sin goda utbildning, sina utmärkta förbindelser. Det märks alltjämt.
Moderater kan kosta på sig att splittra rösterna i kommunfullmäktige, också i en stor fråga. Hoffstedt känner sig trygg med att han kan stå för egna åsikter, även om de inte alltid sammanfaller med partiets rikspolitik. Det kan bli platt fall för honom i riksdagen, liksom det blev för Rolf K. Nilsson. Men det är inte nödvändigt så.
"Kommer ni att avskaffa Kultur- och fritidsnämnden, den av er som får makten efter valet i höst?" Hoffstedt slingrar sig mycket skickligt. "Kanske får kulturfrågor större tyngd om kommunstyrelsen tar över dem. Det är ju förresten frågor som skall genomsyra all kommunal verksamhet. I Socialnämnden har vi ansvar för kultur och fritidsverksamhet för de äldre, till exempel." Jaha, det blir nedläggning då? Det finns ett drag av elitism i moderat ideologi. Kanske blir verksamheten bäst om den sköts av professionella. En åsikt som lustigt nog delas av den politiska vänstern.

Bättre med många delaktiga
Åke Svensson svarar rakt av: "Vi kommer inte att lägga ner Kultur- och fritidsnämnden om vi får makten." Är det inte så att socialdemokratin har ett större förtroende för den breda demokratin? Besluten blir bättre om så många som möjligt är delaktiga.
Därför vill Svensson inte heller minska antalet ledamöter i fullmäktige, även om en del sitter tysta i årtionden. "De finns med i underlaget för besluten. De är med och förankrar dessa bland folk."
Det finns åsikter som inte alls representerades den här kvällen. Lars Lundström skriver i svar till mig, 8 februari, "I den ryska revolutionen tänktes den utgå från demokratiska grundstrukturer, råd, sovjeter". Han glömmer nämna att bara ett parti var tillåtet i den "demokratin". Lundström hör till dem som ännu tror på en socialistisk revolution. Nu har det faktiskt prövats i rätt många länder, inte alls bara Sovjetunionen. Och misslyckats överallt.

Tampas med samma verklighet
När jag skrev: "Bryt upp blockpolitiken", tänkte jag mest på rikspolitik. Där ser vi stora åsiktsmotsättningar inom båda blocken. Kommunpolitik ger inte utrymme för så stora skillnader i sak. Den här första valduellen var ett gott exempel på det samarbete som finns och som är helt nödvändigt i en verklig demokrati. Den här perioden regerar ni, nästa gång är det kanske vi som skall tampas med samma verklighet.