Ett verktyg att nyttja med omsorg

Politik2009-11-23 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det känns lite avigt att argumentera mot något som jag egentligen är för. Alltså folkomröstningar.
Men jag vill också att folkomröstningar ska vara viktiga och relevanta.
Om man i beslutsfattandet ska ta hänsyn till det stora engagemang som lagts ner av dem som samlar namn med krav, så kan det blir riktigt tokigt. Jag kan tänka mig flera grupperingar med oerhört starkt engagemang för icke rumsrena åsikter och förslag.
Ett stort engagemang betyder inte heller att de flesta håller med.
Förutom folkomröstning om Södra Hällarna ska fullmäktige i dag besluta om investering av p-automater i Visby. En fråga som angår alla gotlänningar på ett mer konkret sätt än om Hällarna ska bebyggas eller inte.
Även här har kraftfulla protester blivit synliga i debatten. För den skull är inte de flesta emot p-avgifter.
Därför är det viktigt att våra politiker inte bara lyssnar på dem som skriker högst, utan fattar sina beslut på sakliga grunder och med en god kännedom om vad allmänheten står i frågan.
I Lennart Klintboms, trafikingenjör på tekniska förvaltningen, rapport till fullmäktige kan man läsa att reaktionerna på p-avgifter hittills varit i det stora hela positiva. De klagomål som kommit har kommit från högskolan. Som jag tidigare skrivit tycker jag att det är mycket befogat att göra undantag, som med boende, för studenter som är beroende av bil för att få ihop sin vardag med studier, hämtning av barn och annat praktiskt. Vi ska underlätta för gotlänningarna på landsbygden att studera på högskolan.

Jag har dock förstått att det inte är helt lätt juridiskt att undanta andra än boende (som är folkbokförda på adress i innerstaden) från den allmänna avgiften.
Så är verkligheten också oftast för politiken. Det är så gott som aldrig så enkelt som man kan tycka från ett gräsrotsperspektiv. Det är mycket man har att ta hänsyn till och många regler man måste följa.
Därför ska verktyget med folkomröstningar användas med omsorg och eftertanke.

Jag håller med Daniel Bergvall härintill, att risken för att kommunen överhopas med krav på folkomröstningar är liten om man skulle säga ja till en röstning om Hällarna.
Men beslutet ska inte fattas utifrån vilka konsekvenserna blir eller hur mycket tid och kraft någon lagt ner på att skapa opinion. Det ska fattas utifrån strikt formella grunder och för att det är en fråga som berör alla så mycket att alla ska ha chans att säga sitt och att det enda sättet för detta är att genomföra en folkomröstning.
Den planerade, försiktiga bebyggelsen av Hällarna har ingen än så länge kunnat övertyga mig om håller för dessa krav.