EU bidrar till landsbygdens upplysning

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Politik2014-02-20 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

För något tiotal år sen stod Yngve Friberg i kommunfullmäktiges talarstol och ondgjorde sig över att mörkret sänkt sig över Rute.

På vägen där han och hans fru brukade promenera hade det funnits tolv belysningsstolpar. Plötsligt var alla nertagna, låg som ett plockepinn längs vägen. Vem har gjort det? Varför? Ordförande Claes Göran Nilsson sammanfattade: ”Så nu har vi ett oförklarligt ljus i Martebo och ett oförklarligt mörker i Rute”.

Ständigt problem

Samma mörker har sänkt sig över Stånga. Under de 20 år jag var med i tekniska nämnden var detta ett ständigt återkommande problem. Det kom skrivelser från olika håll på ön där man förlorat belysningsstolpar som ”alltid” funnits där. En del var nog ”nämndemannastolpar”, sådana som satts upp på den gamla kommunens tid.

Ständigt var svaret samma som Tommy Gardell ger i onsdagens GT. Vi kan inte ta kostnaden vid vägar som staten har ansvar för. Trafikverket svarar som de gjort minst lika länge:

- Just nu utreder vi hur det ska bli med gatubelysningen i framtiden. Men vi har inte någon uttalad ambition att all belysning ska bort från landsbygden…

Dagens underdrift. Där skrattar i alla fall jag. Trafikverket har inte minsta tanke på att sätta upp nya belysningsstolpar. Tvärtom tycker de att sådana enstaka ljuspunkter stör trafiken. Här gäller bilisternas intressen.

Totalt mörker

Om det var något jag försökte tala för när jag var med i kommunfullmäktige så var det belysningsstolpar på landsbygden. I Väte ville man ha kvar belysning vid busshållplatsen.

Det är inte roligt att stå i totalt mörker på vintern, eller kliva av bussen där man inte ser vägen. I Levide ville man ha ljus där skolbarnen samlas och väntar på skolbussen. Många skall gå över stora vägen och bilarna kommer i hög fart.

I Kräklingbo hade man förlorat belysning vid affär och busshållplats. I inget av dessa fall och fler till lyckades jag åstadkomma någon förändring.

Naturligtvis tycks det för dem som bor där och behöver belysning under den långa mörka vintern att ”landsbygden inte är till för oss som bor här”, som man säger i Stånga. Jag gissar att somliga har tagit tag i problemet själva.

Eldsjälar behövs

”Nu för tiden måste vi sätta vår tillit till eldsjälar”, säger man vid Bjärges i Vänge, där man på egen hand och med EU-medel lyckats ordna energisnål, hållbar och miljövänlig belysning.

Förmodligen med stolpar som Trafikverket kan godkänna. Själv är bäste dräng, heter det i ett gammalt ordspråk.

Och inte är det så dumt att ha EU heller. Gotland röstade faktiskt JA till EU för 20 år sen.