Eurofrågan i bakvatten

Politik2007-08-13 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
EU-minister Cecilia Malmström har ett av de svåraste uppdragen i regeringen. Att väcka intresse för Europasamarbetet är i Sverige lika lätt som att sälja dunjackor vid ekvatorn. Människor ser inte kopplingen till vardagen. Att som folkpartiets partistyrelse med EU-ministern i spetsen nu gör, försöka väcka liv i eurofrågan, illustrerar problemet.
Folkpartisterna har rätt i att handeln skulle ha utvecklats starkare om Sverige infört euron från start. Kommerskollegium har i en rapport från förra året kommit fram till att det har handlat om ett tapp i export och import i storleksordningen hundra miljarder kronor.
När SVT:s Aktuellt gjorde ett inslag om rapporten i december hamnade fokus på julhandeln. Reportern ställde frågan till ekonomerna bakom studien om vi verkligen behöver shoppa mera. EMU-dimensionen sjönk snabbt i glömska igen.
Eurofrågan blir knappast lättare att driva mot bakgrund av folkomröstningen 2003. Inget annat parti än folkpartiet vill ta i frågan nu. Och så halkar debatten in på hur länge ett folkomröstningsresultat är giltigt. EU-minister Cecilia Malmström räknar med att en ny omröstning kan bli aktuell tidigast 2010, men oenigheten är stor.
Själva sakfrågan, om eurons betydelse för ekonomin och Sveriges plats i Europasamarbetet kom i skymundan av utspelet. Det borde ha varit lätt att förutse. För som sagt, att vara EU-minister är ett otacksamt jobb.