Europa och USA i skilda världar
Foto:
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
- Olikheterna är mycket djupgående. I sådana fundamentala frågor som individens rättigheter och statens skyldigheter, sådant som hela samhällssynen över huvud taget, där ser vi radikala skillnader. Men allt detta skyms av det faktum att vi har en gemensam historia, gemensam populärkultur och att vi förstår varandra genom ett gemensamt språk.
- Det är sådant som fungerar som en slags fernissa och som gör att vi uppfattar varandra som lika trots att vi egentligen inte är det. Under första och andra världskriget och sedan under det kalla kriget var vi tvungna att hålla ihop. Men nu kommer vi att få se de här skillnaderna blossa upp.
Själva vår förståelse av USA är ju omdebatterad. Har den mediala återgivningen av USA-valet varit rättvisande? Många i Sverige hävdar att så inte varit fallet.
- Det finns två områden där svensk media brister i objektivitet. Dels när det handlar om sådant som äktenskap och aborter. Då hemfaller man helt uppenbart åt en socialliberal utgångspunkt. Men också när det gäller bevakningen av USA. Ändå måste man komma ihåg att den till exempel inte är sämre än i Norge. Den svenska USA-bevakningen är över lag bättre nu än förr i tiden.
Hur kommer det sig?
- Främst av två anledningar. För det första har man inom journalistkåren faktiskt tagit till sig av kritiken och förbättrat sig bara av den anledningen. Men sedan är det ju också så att man varit tvungen. Folk i dag har möjligheter att skapa sig en självständig bild av USA dels genom Internet och dels genom att helt enkelt resa dit. Medierna har en annan press på sig att vara korrekta.
Och om man bortser från media, i vilket avseende skiljer sig svenskarnas USA-bild mest från verkligheten?
- Man har inte alls förstått i vilken omfattning amerikanerna präglas av solidaritet med de samhälleliga gemenskaper man tillhör. För dem är det ett starkt moraliskt imperativ att man skall bry sig om andra. Men i Sverige odlas en bild av att det är "sköt dig själv och skit i andra" som gäller. Och det vill jag påstå, är en inställning som snarare stämmer in på svenskarna själva. Här köper man sig fri från det moraliska genom att betala höga skatter i stället.
Kommer USA-synen i Europa att förändras nu när Barack Obama blivit president?
- Verkligheten hinner nog ifatt Obama också. Men i ett avseende blir nog en förändring varaktig, och den består i att han talar flytande europeiska. Med det menar jag de koder och uttryck som går hem hos oss. Bill Clinton kunde också tala det, men inte till exempel George W Bush. Om Obama satte sig ned med sex franska filosofer skulle de kunna ha ett givande samtal under upplevelsen att de var själsfränder. Men Bush skulle inte klara av det. Inte för att han skulle vara dummare, för det är han inte, men för att han inte talar europeiska.
Men kommer inte de europeiska förväntningarna på Obama att komma på skam när det kommer till framtida realpolitik?
- I flera fall kan vi förvänta oss det. När det gäller sådant som hans inställning i värdefrågor har man utvecklat en känsla för att låtsas bort sådant. Men när det kommer till säkerhetspolitik kommer vi få se det som alltid brukar gälla: att USA kommer vilja möta vapenskrammel med eget vapenskrammel och att Europa kommer att vilja tala skurkstater till rätta. Och det finns alltid faran att kongressen driver Obama till riktade protektionistiska åtgärder mot Europa. Då kommer skillnaderna definitivt att låta sig märkas.