Jag blev förvånad, för att inte säga förbryllad, över Lars Lundströms kommentar till min krönika om Kristallnatten. Men det är bra att ytterligare information nu kan nå ut.
Han tycker uppenbarligen inte om mitt mantra "Omvärlden såg på", trots att det bevisligen var just så. Han påstår att jag skriver att "alla såg på". Nej, ingenstans skriver jag det. Däremot att omvärlden såg på.
Omvärlden lät det hända
Omvärlden, alltså den som skulle kunnat ingripa, är liktydig med stater och politiker i Europa. De ingrep inte, det vet var och en som kan sin historia. Även Sveriges rykte solkades under nazitiden, vilket vi alla känner till och det tar Lundström också upp.
För det var ju genom en passiv omvärld som förintelselägren kunde byggas upp, judarna förföljas och sex miljoner människor förintas under en relativt kort tid. Jag begriper inte varför vi över huvud taget behöver ha en diskussion om detta.
Omvärlden kände till det som hände i Hitlers Tyskland, men förblev passiv. Lät det hända. Det finns hyllmetrar av forskning som belyser detta. Jag har till exempel nyligen tagit del av en lång artikel av Alva Myrdal i Morgon Tidningen 1943. Ett glödande försvar för den judiska befolkningen i Tyskland och hon skriver initierat om förintelselägren. Men Sverige förhöll sig passiv, liksom omvärlden.
Alla var inte passiva
Visst är det sant att alla inte var passiva under nazitiden. Det för jag också fram med exempel på enskilda starka personer och organisationer. Lägg därtill Vita Rosen i Tyskland, de ungdomar som spred flygblad med information om vad som faktiskt hände. Men fick plikta med sina liv. Dem minns vi med beundran.
Många konstnärer skapade opinion med sina konstverk. I Sverige var flera konstnärer i Halmstadgruppen häftigt kritiska mot nazismen. Särskilt Erik Olson som med konstnärsvänner i Köpenhamn 1940 hade "surrealistiska demonstrationer" mot ockupationsmakten. Gång på gång tvingades de ta ner sina utställningar. Erik Olson gjorde nidporträtt av Hitler och en av hans mera kända protesttavlor är "Döden i tysk uniform". Han ironiserade också över falsk heroism.
Eller ta Picassos "Guernica" en protest mot Hitlers fascistbroder Franco. Eller Ragnar Sandberg som redan 1936 protesterade mot fascismen med sin "Non-Intervention", stöveltrampande soldater som med bajonetter hugger mot en naken människa, det vill säga en värnlös befolkning. Nog fanns protester av många slag.
En tvingande nödvändighet?
Man måste försöka förstå hur det kunde ske, säger Lundström. Ja visst, och det har skrivits hyllmetrar också om det. Enligt Lundström behövde den tyska industrin råvaror och marknader och "måste alltså expandera i Europa och österut".
Det låter som om Hitlers expansionslusta var en tvingande nödvändighet. Omvärlden såg på och lät det ske, vilket ledde till Andra Världskriget som aldrig hade behövt utlösas om omvärlden inte varit passiv. Förintelsen hade aldrig behövt ske om omvärlden inte varit passiv.
Om detta må vi berätta och om detta må vi väl kunna vara överens.