Europas vägval sker även i Sverige
Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Den främsta förklaringen till det låga intresset är nog att EU känns långt borta för den vanlige väljaren. "Rösta? Nej, det där är inget som angår mig", som den tillfrågade mannen på gatan sa.
Efter femton års medlemskap tycks vi fortfarande inte ha insett att en majoritet av de lagar som gäller i Sverige är stiftade i EU. EU, det är Bryssel, "de andra". Dessutom finns en utbredd föreställning om att "vår" uppgift där är att "försvara svenska intressen". Det minskar också intresset för valet - om det är "vi" mot franska bönder, då spelar det ju mindre roll vilka svenska parlamentariker som får ta plats i parlamentet.
Men är det självklart att de parlamentariker vi röstar fram i valet verkligen arbetar för ökad frihandel och sänkta jordbrukstullar? Gunnar Hökmark, EU-parlamentariker för moderaterna, presenterade på ett seminarium häromdagen skämtsamt "Hökmarks teorem": Import kräver export. Och export kräver import.
Med andra ord, för att vi ska kunna exportera våra varor krävs att andra länder importerar dem och tvärtom. Simpelt? Ja, men "för Mona Sahlin och Marita Ulvskog är detta överkurs", uttryckte Hökmark det hela.
Visst har socialdemokratin traditionellt varit mer frihandelsvänliga än många av sina systerpartier i Europa. Mindre av ideologiska och mer av pragmatiska skäl; den svenska exportindustrin, och därmed svenska jobb, är beroende av att kunna sälja sina produkter till andra länder.
Men i dessa kristider räcker det inte med att ta upp frihandeln i högtidstalen, nu måste den värnas mer än någonsin. Det gäller inte bara att förstå, utan också våga tillämpa det hökmarkska teoremet. Väljer vi parlamentariker som svävar på målet om huruvida länder själva ska kunna begränsa handel av varor som inte passar just dem kommer de att sända signaler som riskerar att förstärka de protektionistiska vindar som blåser över världen.
Vår export förutsätter inte bara att någon annan importerar våra varor, utan i förlängningen att vi också importerar deras utan onödiga hinder. Även när det gäller handel med länder utanför unionen. Ska vi värna svenska jobb och den svenska ekonomin räcker det inte att välja parlamentariker som använder frihandel som ett vackert ord, men väljer att prioritera andra frågor, utan politiker som anser att det är den grunden en frihandelsunion vilar på. Därför är EU-parlamentsvalet något som angår oss alla.