Extrem grundsyn leder helt fel

Politik2006-07-17 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det sista betänkandet från regeringens särskilde utredare om makt, integration och strukturell diskriminering, Masoud Kamali, har levererats. Det har så extrema utgångspunkter att också slutsatserna blir obegripliga för den som inte omfattar Kamalis grundsyn. Förhoppningsvis kommer den parlamentariskt tillsatta integrationspolitiska kommittén att arbeta mer konstruktivt och i mitten av nästa år lägga förslag som kan användas i det politiska arbetet.
Ett exempel på Kamalis udda syn är hans påpekande att "till exempel spelar den svenska regeringens inställning till palestiniernas livsvillkor och den israeliska ockupationen och förtrycket liksom till USA:s ockupationskrig i Irak en viktig roll för inställningen till det svenska samhället hos många personer med invandrarbakgrund".
Menar han att svensk utrikespolitik ska förändras efter vilka flyktinggrupper som kommer hit? De flesta Irakflyktingarna i Sverige är kurder, som i allmänhet välkomnar att Saddam Hussein störtats. De arabiska Irakflyktingarna är å andra sidan ofta kritiska till USA:s insats. Hur ska då en annan syn på Irakkriget underlätta integrationspolitiken?

Dömer ut allt
Det är ingen tvekan om att integrationen och integrationspolitiken fungerat dåligt i Sverige de senaste åren. Men Kamali nöjer sig inte med att analysera detta. Han dömer ut allt: "Forskningen visar att både den generella välfärdspolitiken och den etniska integrationspolitiken har motverkat sitt syfte och förstärkt segregationen. Båda dessa politiska system måste förändras." Men hur den generella välfärdspolitiken ska utformas för att främja integration inte ens antyder han.
Det mest konkreta förslaget från Kamali är att lägga ned Integrationsverket och att skrota "alla organisationer och myndigheter som arbetar med särpolitik för integration".

Ny central myndighet
Regeringen har givit 16 myndigheter i uppdrag att "utifrån preciserade mål och indikatorer följa upp sitt respektive arbete för integration". Enligt Riksrevisionen är det hela 73 myndigheter som har till uppdrag att arbeta för de integrationspolitiska målen. Menar Kamali på allvar att alla dessa myndigheter ska läggas ned?
Förslaget att ersätta Integrationsverket med ett "introduktionsverk" tyder på att Kamali inte vet hur det verkligen fungerar. Integrationsverket "varken ska eller kan enskilt åstadkomma integration", enligt verkets generaldirektör Andreas Carlgren. "I Sverige har ansvaret att arbeta för integration lagts på en rad aktörer. Vi ger förutsättningar med kunskap."
Det är kommunerna som har huvudansvaret för integrationsarbetet. Kamalis förslag att överföra detta ansvar till en central myndighet är ytterst tveksamt om arbetet ska fungera bra.
Den integrationspolitiska kommittén bör naturligtvis se över myndighetsstrukturen. Ett statligt verk är inget självändamål. Men en omorganisation bör motiveras, inte bygga på förutfattade meningar om hur dagens struktur fungerar.