Facket har många skäl att även engagera sig i politiken
Facket har många skäl att samarbeta med politiska partier som stöder fackets medlemmar. Därför sanverkar LO-ordförande Wanja Lundby Wedin med Mona Sahlin (s).
Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Eva Bofride kommenterar mitt inlägg om facklig-politisk samverkan i fredagens tidning. Det är alltid trevligt att få kommentarer på det man skriver och det ger mig tillfälle att ytterligare lyfta frågan.
Bofride tycker inte att fack och politik hör samman. Jag ska erkänna att jag hade liknande tankar en gång då även vänsterpartiet har en fackvänlig politik. Även centern är sprunget ur folkrörelserna och skulle kunna ha varit en samarbetspartner, inte minst under Johanssons tid som partiledare för centerpartiet.
Lavallagen ger lönedumpning
Men centern valde att frivilligt gå in i högerburen för att där underkasta sig den moderata politiken som väl ytterst få kan säga för en löntagarvänlig politik. Jag ska visa ett par exempel på hur regeringens politik har slagit mot facket och de anställda, bara på de tre månader som varit i år.
Regeringen vill införa Lavallagen. Det vet alla som kan något om fackligt arbete att en sådan lag innebär lönedumpning på sikt. Oppositionen har på alla sätt försökt skjuta upp beslutet, som till och med går längre än EU-domen. Nu tyder allt på att regeringens Lavallag kommer att gälla från april.
Regeringen vill införa nya sjukregler för sjömän som i värsta fall innebär att den enskilde förlorar mellan 4 000 och 5 000 kronor per månad. Samtidigt vill man släppa in bemanningsföretag på båtarna. Allt detta ett beställningsjobb från arbetsgivarorganisationen Almega.
De svenska sjömännen
Förbud mot eller inskränkningar att teckna kollektivavtal, diskriminerande lagstiftning för utlänningar och inskränkningar i den nationella arbetsrätten. Detta, tillsammans med massuppsägningar, hotar om Sverige inför ett internationellt fartygsregister. Vad det kan innebära för de cirka 300 anställda som arbetar i Gotlandstrafiken vet vi ännu inte.
Claes-Göran Brandin (s) frågade i riksdagen infrastrukturminister Åsa Torstensson (c) om hon var beredd att lägga förslaget med de negativa konsekvenser det innebär för de svenska sjömännen.
Åsa Torstensson hade inget annat svar att ge än att kollektivavtalslösningar och internationella konventioner särskilt ska beaktas.
Åsa Torstenssons uttalande kan nog ganska bra visa på den naivitet som centerpartister visar vad gäller de anställda. Vi är många som är oerhört beroende av det som riksdagen beslutat.
Antifacklig högerpolitik
Ovanstående är bara ett axplock av den antifackliga politik som regeringen för och där centern ingår. Därför är det så viktigt att samarbeta med åtminstone ett parti som kan vara de anställda röst i riksdagen.
Nu är det inte alltid så att socialdemokraterna heller genomför allt som facket föreslår, men de är bra mycket mer lyhörda för fackets och de anställdas krav än regeringen som i dessa frågor inte bara är tondöv, den är heldöv.