Fackföreträdare inser att budget måste styra
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Jag känner också en oro för den negativa befolkningsutveckling vi haft under två år vilket påverkar ekonomin mycket negativt för Gotlands kommun. Vi behöver bli flera gotlänningar för att kunna erbjuda en bra välfärd.
Ett annat orosmoln är ekonomin inom hälso- och sjukvårdsnämnden. Åke Svensson lämnade där efter sig ett bokslut på minus 38 miljoner trots att prognoserna så sent som i november pekade på minus 8 miljoner. Nu måste istället den nya nämnden börja med att ta krafttag för att klara ut ekonomin långsiktigt och för att hålla verksamheten inom tilldelad budget på 970 miljoner. Socialdemokraternas enkla knep under förra mandatperioden var att höja skatten vid två tillfällen men det håller inte i längden och framförallt inte när vi redan ligger i skattetoppen i Sverige.
Större valfrihet
Jag träffade företrädare för facken inom kommunen för någon vecka sedan. De var alla helt eniga om att tilldelade budgetramar måste gälla för verksamheterna. Tyvärr deltog inte Kommunals ordförande Magnus Jonsson på mötet och när jag läser vad han skriver på Folkbladets ledarsida om att han är trött på besparingar funderar jag på om han skriver det som ordförande i Kommunal eller som politisk agitator för socialdemokraterna.
Han ifrågasätter också de förslag till fler utförare inom vårdsektorn som nu är på väg fram.
Varför det?
Även med privata utförare så finns ju jobben kvar och ger både brukare och anställda en större valfrihet och det är kommunen som är ytterst ansvarig genom de krav vi ställer på verksamheten.
Gårdsgator i Visby innerstad
Genom att göra stora delar av innerstaden till gårdsgator, där bilisterna kör på de gåendes villkor, hörsammade politikerna i tekniska nämnden de protester som varit mot att införa bilbegränsning redan i april.
En bra kompromiss!
Nationalpark?
Markanvändningen på norra Gotland är ständigt debatterad. Naturvårdsverkets förslag om att göra Bäste Träsk och dess omgivningar till nationalpark oroar mig. För mig känns detta som ett tydligt inspel i den miljöprövning som nu pågår om nya stentäkter på norra Gotland. Det krävs en balans mellan naturvärden, skyddet av vårt grundvatten och industrins möjligheter.
Hur kan en nationalpark möta upp mot de arbetstillfällen som idag finns inom stenindustrin?
Klarar Gotlands arbetsmarknad ytterligare en så stor omställning inom några år?
Om man hittar lösningar för att klara vattenförsörjningen på norra Gotland kombinerat med fortsatt stenproduktion tycker jag att vi på allvar skall diskutera en Gotlandsfond till utvecklingen på Gotland. En fond där bolaget avsätter en summa pengar utifrån hur mycket sten som bryts. I första hand bör den användas för att stärka norra Gotlands möjligheter, bidra till kompetensutveckling och nyföretagande för att säkra framtida sysselsättning på Gotland.
Framtidstro och tillväxt
Företagarnas småföretagarbarometer visar att det finns framtidstro inom företagen på Gotland och många redovisar en stark tillväxt. Tillverkningsindustrin i länet är bland de mest optimistiska i riket. Hela 71 procent av industrin på Gotland tror på en förbättrad omsättning under det kommande året. Inget annat län har en mer optimistisk industrinäring.
Valborgsmässohelg
Som säkert många av er läsare så stod jag på valborgsmässoafton och frös och väntade på att majelden skulle tändas för att fira att våren är kommen. Vi hade en fin eld som brukligt i Lokrume och traditionsenligt var det också en av de nyinflyttade som höll talet till våren.
1 maj, däremot, är för mig en riktig arbetsdag. Hembygdsföreningen har fagning i Mörby äng och efter det blev det några timmars trädgårdsarbete. Givetvis klippte jag också rosorna som traditionen bjuder den dagen.