I onsdagsledaren ondgjorde jag mig över de problem som outsourcing och upphandlingskrav ställer till med. Långa avtal som ofta ger dåliga möjligheter till förändring av verksamheten. Vilket ofta märks i slutet av avtalsperioden när utvecklingen gjort avtalet omodernt.
Jag har nu fått information om att läsare uppfattat ledaren som kritik mot Falcks sätt att sköta sitt uppdrag med ambulansverksamheten. Det är helt fel och det var inte min mening att det skulle uppfattas så. Falck gör ett bra jobb. Något som inte minst ambulanspersonalen intygar. Det var dessutom Falck som hade larmat om de förändrade förutsättningarna som innebär att deras arbete försvåras och riskerar människors liv och hälsa. Hur ambulansorganisationen ser ut, hur många ambulanser som ska vara i drift och så vidare är upp till regionen att bestämma i de avtal som reglerar den verksamheten.
Vilket leder oss in på nästa spår. Jag skrev också i ledaren att det inte kan göras några förändringar under nuvarande avtalsperiod. Det var fel. Enligt initierade källor som kontaktat Gotlands Folkblad har regionen möjlighet att under pågående avtalsperiod ge Falck i uppdrag att sätta in en heldygnsambulans i Slite. Skulle regionen begära det har Falck en avtalsbestämd tid på sig att införskaffa ambulans och anställa personal till den nya organisationen. Det kommer givetvis kosta regionen pengar, men möjligheten finns, vilket jag inte visste om.
Det är med andra ord viktigt att det finns personer med spåkula, som kan se in i framtiden, när offentliga verksamheter ska upphandlas med långa avtalstider. Samtidigt ska avtalens flexibla delar inte bli för dyra att aktivera, vilket kan vara risken om summorna skrivs in. Det är inte helt otroligt att utvecklingen som sker mellan avtalstecknandet och tiden för aktiverandet har minskat kostnaderna för det som ska aktiveras. Exempelvis en dygnet runt-ambulans i Slite.
Ett exempel där spåkulan var trasig är den upphandling av kollektivtrafik på landsbygden som gjordes 2009 och som ännu gäller. (Det nya är under prövning) Ett avtal som inte ställde några krav på gasdrivna bussar trots att regionen i samma veva tecknade ett avtal med Brogas om tillgång på fordonsgas för regionen.
Ett avtal som däremot ser bra ut när det gäller möjlighet att förändra utifrån ny teknik är det mellan staten och Destination Gotland. Ett avtal som tillåter byte av drivmedel till mer miljövänliga alternativ och samtidig ger DG möjlighet att justera priserna utifrån de nya bränslekostnaderna.
Som ni förstår är det svårt att få till bra avtal vid upphandlingar. Avtal som ska spara pengar för det offentliga och samtidigt ge likvärdig eller bättre service. De ska vara flexibla, men inte svårtolkade eller lätta att utnyttja på fel sätt. De ska ta hänsyn till både dagens och morgondagens krav och möjligheter. I min värld är hela systemet fel. Oavsett om det offentliga väljer att ha verksamheter i egen eller andras regi så ska de offentliga kunna styra verksamhetens utformning utan att för den skull lägga sig i det dagliga. Det är systemet som riskerar människors liv och hälsa, inte operatören.