Falsk säkerhet med alkolås
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Genast aktualiseras frågan om alkolås, speciellt som kommunen är på väg att göra en ny stor upphandling av skolskjutsar. Så är alkolås en bra idé?
Till att börja med kan man fråga sig: Hur farligt är det egentligen att åka buss? Jag ringde Jan Ifver som är statistiker på Vägtrafikinspektionen. Han hittade en jämförelse, i och för sig något ålderstigen, i departementsskrivelsen "På väg mot det trafiksäkra samhället" (Ds 1997:13). Där jämfördes antalet dödade per miljarder personkilometer. Moped/mc låg påungefär 80 dödade. Fotgängare på 45. Cyklister på 20. Personbilsförare 5,8. Personbilspassagerare 3,6. Buss/landsväg på 0,1. Och tåg/SJ på 0,07.
Enligt denna statistik är det alltså oerhört mycket säkrare att åka buss än bil. Jan Ifver poängterade i och för sig att den tidsperiod man väljer att undersöka får stor betydelse för resultatet för tåg och buss. På senare år har vi haft några svåra bussolyckor, som skulle påverka resultatet. Men rangordningen skulle inte påverkas.
Hos Vägverket hittade jag för övrigt något färskare statistik för personbil och buss. Där jämfördes antalet döda och allvarligt skadade per 100 miljoner personkilometer. Personbil 3,1. Buss 0,4.
Men även om buss är ett jämförelsevis säkert sätt att resa, skulle inte alkolås ändå kunna tillföra något? Kanske. Kanske inte.
Från Malmö har Sydsvenskan rapporterat hur kommunen satsat 50 miljoner kronor på alkolås och ökad trafiksäkerhet på Arrivas stadsbussar. Men alkolåset används bara en gång om dagen. När man byter chaufför, och det gör man flera gånger om dagen, så är det ingen som behöver blåsa.
Ett bra alkolås skall kolla luftens lufttemperatur, flöde och koldioxidhalt, så att man vet att det är utandningsluft som kollas (och inte en cykelpump). Men en snabb sökning på nätet ger flera tips om hur man kan lura alkolås. Tidningen Metro har skildrat hur tidningens reporter, med en metod som man inte avslöjar, lätt lurar ett alkolås. Han drack tre burkar starköl och lurade låset fem gånger i rad. Och det var ett lås som rekommenderats av Motorförarnas Helnykterhetsförbund.
Om alkolås är så lätta att lura så ger de en falsk känsla av säkerhet. Det är inte bra om man utgår från att man löst ett problem, när det i verkligheten finns kvar. Dessutom finns det ju andra sätt att berusa sig än alkohol. Man skulle förmodligen få bättre effekt om man istället genomför övervakade stickprovskontroller, som är svårare att manipulera.