Fanns kommunalskatt i Nasaret?

Politik2013-11-28 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

När man funderar på vad är att skriva om den här gången, så börjar man tänka på vilka aktuella saker som har hänt. Av det som hänt på det senaste, kan vi ju inte förbigå det fruktansvärda i Sydostasien, på Filippinerna.

Vi som är lite klentrogna, vi undrar var satt den där barmhärtige, han som naturligtvis borde ha trampat på den pedal, som åtminstone hade dämpat intensiteten i det som den hornprydde bara blåste på med. Och släckte tusentals liv, gjorde miljoner hemlösa.

Ingen vet säkert, fasth Sven-Bernhard kanske har ett svar ? Men det som hände väckte en enig världsopinion, beredd att hjälpa.

Några dagar tidigare hände en annan sak, som också borde ha tänt en världsopinion, men fick tydligen passera utan större uppmärksamhet. Indien, ett av vår världs fattigaste länder, där miljoner medborgare inte vet på morgonen om dom får en bit mat den dagen, det landet hade råd att sända ett rymdskepp till planeten Mars! Hur många indiers svältdagar kostade det?

Gemensam ekonomi

Vi går mot den helg då vi ska fira att den förste socialdemokraten föddes, men i samma veva hände ju något annat intressant. Han kejsar Augustus hade sett att samhällsutvecklingen alltmer krävde en gemensam ekonomi, och kallade folket till att skattskrivas, för att han sen skulle kunna ta ut en och annan slant till det gemensamma.

Och det var därför som Josef och Maria fick knalla iväg till Betlehem, ifrån Nasaret, där dom bodde, och där skrifterna inte säjer nånting om ifall det uttogs någon kommunalskatt.

Augustus saknade en betydelsefull grej, som hans efterföljare, Fredrik Reinfeldt har till hjälp när han säjer att skatt det är ett dumt påhitt, det ska vi inte ta ut. Augustus hade ingen dator, han hade sina tre vise män. Om deras kunskapsnivå i nationalekonomi, därom vet vi väldigt lite, men vi hoppas att Augustusskatten blev en sådan ”efter bärkraft”.

Idrottsrörelsen drar hit folk

Och när vi nu kom in på ekonomi, vill jag tala om att jag gärna läser Björn Jansson när han skriver i GF/GT, senast nu om temaveckor.

Han skriver där att ”idrottsrörelsen drar hit folk.....det ger stora inkomster till samhället”. Jag måste då påminna dig Björn, att när den idrottsklubb som står mig närmast hjärtat fyllde 100 år, så orkade Gotlands Kommun inte med ett litet, litet grattis-kort en gång.

Den klubben har väl starkt bidragit till mångas kännedom om Gotland. Men då den klubben just dras med en besvärlig ekonomi, kan du ju medverka till att nu kompensera för den bortglömda (för det var det väl?) 100-årsuppmärksamheten.

Kvotera gotlänningar?

Och så har det på sistone diskuteras om kvotering, att kvotera in kvinnor i bolagsstyrelserna till exempel. Jag ska inte lägga mej i könskvoteringen, men gärna en annan bolagskvotering.

Vi har i Visby ett stort bolags enligt formella regler huvudkontor. Detta bolags styrelse har elva ledamöter, plus ett antal suppleanter.

Men jag tror baske mig att ingen av dem är gotlänning, eller är bosatt på Gotland. Rätta mej om jag har fel, men ska vi kanske börja diskutera att kvotera in ett antal gotlänningar i Svenska Spels styrelse? Gärna kvinnor.