Får arbetstillfällen och problem
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Alla som lever av fabriken vill självklart att arbetstillfällena skall fortgå. Ingen har råd att förlora sitt arbete idag. Men oro finns i det tysta. Folk runt om i Slitetrakten är i samband med all utökning oroliga för grundvattnet. Gotland är en ö med begränsat markområde. Alla är beroende av att vattennivån inte sjunker.
Runt fabriken uppstår luft och miljösituationer som kan ge olika former av föroreningar. Hur många människor äger kunskap idag som gör det möjligt att gå i dialog med ett företag som Cementa ?
Öppenhjärtlig diskussion
En gång tog man skogen på norr. Brände ner den till kalk. Nu tar man det som är under marken och alla vet att stora förändringar i naturen påverkar omgivningen.Vi kan blunda och hoppas att allt går väl eller gå in i en rejäl och öppenhjärtig och återkommande diskussion som samtidigt ger människor i trakten en kunskap om vad som pågår i miljön i området, mark, luft och vatten.
Under vintern lärde sig befolkningen i trakten hur dåligt ställt det är med sjösäkerheten kring fartyg som läktrar cement utanför kustområdet i Slite. Varken ursäkt eller svar på omständigheterna har Hans Gustafsson, chef för Cementa /Heidelberggruppen, mäktat med. Han gjorde sig inte ens tid till att komma till informationsmötet.
Det är inte bara en utökning av produktionen som borde ligga till grund för en allmän diskussion. Själva begreppet hamn, uppankring och sjösäkerhet är en av de stora frågorna om Cementa skall fortsätta sin läktring på det sätt man utför idag. Olyckan borde få Cementa/Heidelberggruppen på fötter för framtida åtgärder kring uppankring för att undvika olyckor på grund av dåligt sjömanskap.
Juridiskt ansvar
För att inte tala om Gotlands kommun. Kommunen har ett juridiskt ansvar för vattenområden utanför kusten. När produktionen blir storskalig på en industri som Cementas och fartyg inte längre kan angöra Slite hamn, måste det ligga på länsstyrelsens och kommunens ansvar att omgående värna om kustområden ifrån havssidan inte bara skrika om strandskydd inifrån land. Det gäller för Gotlands hembygdsförening också.
En storskalighet av Cementas karaktär har vållat stora miljöproblem som kostar skattebetalarna på ön. Återbetalning vid skador eller att gynna människor och trakten är inte Heidelbergsgruppens första tanke. Märk väl, inte en skattekrona av företagets vinst går till Gotlands kommun. Arbetstillfällen är vad Gotland får och problem som oljesanering.