Får Gotska Sandön behålla bemanningen året runt?

Politik2006-10-03 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Tiden närmar sig för avgörandets stund vad gäller åretruntbemanningen på Gotska Sandön. Hur har Länsstyrelsen tänkt sig att lösa bemanningsfrågan?
Bakgrunden till problemen är att allt fler intressenter drar sig ur samarbetet om Sandön, delvis beroende på att tekniken inte längre behöver lika mycket tillsyn. SMHI planerar bland annat att automatisera väderstationen. Militären har också dragit sig ur samarbetet då deras verksamhet på ön har dragits ner till det minimala

Länsstyrelsens ansvar
I ett regeringsbeslut daterat 2006-05-18 upphäver regeringen sitt beslut från 1985 om åretruntbemanning. Avtalet löper därmed ut 2006-12-31. Genom en ändring i nationalparksförordningen överfördes 2004 förvaltningsansvaret från Naturvårdsverket till Länsstyrelsen i Gotlands län.
30 november 2005 redovisade Länsstyrelsen sitt uppdrag att göra en översyn av verksamheten på Sandön. Man föreslår där att regeringen upphäver sitt beslut om åretruntbemanning och vill i stället ha en flexiblare organisation, vilket alltså regeringen godtar.
För några veckor sedan var jag i kontakt med Länsstyrelsen för att höra hur man har tänkt sig bemanningen av ön efter årsskiftet. Man har, hör och häpna, ännu inte bestämt sig.
Enligt den person jag pratade med förekom det bara vaga diskussioner och det var ännu långt ifrån ett beslut. Då var det drygt tre månader kvar till årsskiftet, idag är det knappt tre månader kvar och ännu inget beslut.
Länsstyrelsen har ett ansvar, inte minst mot de som arbetar på Sandön, att komma med ett beslut. Man har även ett ansvar mot oss gotlänningar och andra som gästar ön att hitta en långsiktig lösning, som inte riskerar att förstöra Sandöns stora kulturella, historiska och biologiska värden.
Om ön avbemannas vintertid, vad händer då om det blir en skogsbrand? Vem ska se en sådan i tid och släcka den?
Så sent som i juni i år släcktes en begynnande skogsbrand genom att passagerarbåten dit kunde larma personalen, som snabbt kunde släcka branden. Vad hade hänt om det hade skett i november och ingen hade varit där? Hade det funnits någon nationalpark kvar att visa då?
Att man funderar på att avveckla helårsengagemanget på Sandön har naturligtvis ekonomiska orsaker. Men ibland får det kosta, speciellt som det finns pengar till olika forskningsprojekt, inte minst på Sandön, om bland annat katalogiseringen av olika växter. Projektpengar som kan springa upp i fem-sexsiffriga belopp.
Lägg hellre sådana pengar på en åretruntbemanning på Gotska Sandön, där gör de förmodligen större nytta.