Jag känner en oro för Gotlands landsbygd med den nya kommunledningen. Efter måndagens regionfullmäktige så undrar jag också om Socialdemokraterna förstått att de är i majoritet och har ansvaret för hela Gotlands utveckling? Jag tänker på Tommy Gardells, (S) ordförande i tekniska nämnden, interpellationssvar om finansiering av bussiga kortet där han överhuvudtaget inte ger något svar på de konkreta frågorna utan raljerar och far med ren osanning om vad vi i Alliansen ville. För mig känns detta väldigt oseriöst av en av Gotlands ledande politiker och jag ifrågasätter hur man med den inställningen kan företräda gotlänningarna på ett ansvarsfullt sätt. Ledningen för Region Gotland måste ta seriöst på sitt uppdrag och bygga officiella svar på fakta.
Min oro för landsbygden bygger också på attityden i Tommy Gardells (S) svar. Ett av hans motiv för att Bussiga kortet ska gälla även i stadstrafiken är att föräldrar ska slippa skjutsa sina barn till skolor och fritidsaktiviteter och att föräldrar inte vågar släppa ut sina barn i den intensiva Visbytrafiken. Men, barn som bor på landet får ofta ta sig 2-3 kilometer till närmaste busshållplats för att åka skolbuss. Där förutsätts att de ska ta sig fram längs vägar med tung trafik utan trottoarer eller cykelbanor. För många på landet går det 1-2 bussar per dag. Vilken valmöjlighet har de barn och ungdomar som bor vid dessa linjer att ta sig till olika fritidsaktiviteter med buss? Är det detta som är solidaritet för (S)?
Den nya kommunmajoriteten med Åke Svensson (S) i spetsen har gjort valet att satsa på Bussiga kortet i stadstrafiken men det är inte gratis. Andra gotlänningar kommer att få betala detta genom försämrad service.
Troliga besparingar är minskat underhåll av enskilda vägar på landsbygden, neddragning av kollektivtrafiken, städning och renhållning på bad- och besöksplatser, parker och grönytor. Är det värt dessa besparingar för att införa bussiga kortet i stadstrafiken?
Jag och Centerpartiet tycker inte det! Vi vill istället satsa på mer beläggning av enskilda vägar för att öka tillgängligheten samt utöka kollektivtrafiken för att öka attraktiviteten att bo och leva både i och utanför Visby.
Maten och kommande livsmedelsupphandling var också en fråga som engagerade fullmäktigeledamöterna i måndags. Jag är glad över att Åke Svensson till slut gav ett tydligt svar om att det är politiken som ska ta beslut om förfrågningsunderlaget i den kommande upphandlingen. För mig och Centerpartiet är det en självklarhet att vi ska ställa samma kvalitetskrav på de livsmedel som kommunen köper som vi ställer på produktionen i Sverige.
Vi tog under förra mandatperioden beslut om att satsa på högre kvalitet på maten genom bland annat mer tillagning på plats i de olika köken och undvika halvfabrikat. Då krävs att vi köper in bra livsmedel. Politiken måste våga ställa rätt krav vid upphandlingen för att underlätta köp av både ekologiska och närproducerade produkter och på det sättet bidra till Sverige som det nya Matlandet!