Gotland är ett av de län i Sverige som lägger mest pengar på skola och barnomsorg. Vi ligger i topp vad gäller personaltäthet i förskolan och vi har små avdelningar med få barn.
Det är viktigt att föra fram att det är så. Ofta när vi pratar med varandra i skolor, på dagis och hemma pratar vi om att det blivit sämre och att vi inte har tillräckligt med resurser. Kanske är det så.
Vi satsar mycket på skolan
Samtidigt är det viktigt då att komma ihåg, att skola och barnomsorg på Gotland får mer pengar till undervisning, till elevvård, till skollokaler, till skolskjutsar, till förskolan och till fritidshem än riket.
Också om vi jämför med liknande kommuner, som till exempel glesbygds- och turismkommuner lägger vi mer pengar. Så är det! Vi satsar mycket på skola och barnomsorg!
I detta vet vi samtidigt att det ekonomiska läget är kärvt. Den ekonomiska krisen i världen och inte minst i Europa påverkar också oss. Det betyder att för Gotland kommer det att vara tufft de kommande åren.
Våra skatteintäkter förväntas sjunka och inför budgetarbetet 2012 visade SKL:s skatteprognos på minus fem miljarder för riket och minus 33 miljoner kronor för Gotland.
Till detta ska vi lägga att den regering vi idag har, valt att plocka bort det konjunkturbidrag Gotland får, samt att pengar för att hjälpa upp regional balans minskar. Med det vid handen vänds lätt det där positiva till att istället heta att våra verksamheter är dyra, bland de dyraste i landet.
Hur kan vi bli effektivare?
Istället för att med stolthet se på pengarna till skola och barnomsorg, ser man möjlighet att spara. Vad kan vi göra för att komma ner i nivå med andra? Hur kan vi bli effektivare?
Frågan är naturligtvis relevant. Utgångspunkten är viktig - kostar den gotländska skolorganisationen som den gör för att vi medvetet satsar på den och medvetet prioriterar för att få allra bästa resultat eller kostar det för att vi har en ineffektiv skolstruktur där vi slentrianmässigt stoppar in pengar utifrån principen "så här har vi alltid gjort?" Det avgörande är såklart vad vi får ut av det vi satsar. Får vi ut det resultat vi vill ha? Om vi satsar mest borde vi vara bäst - eller? Får vi per automatik den bästa skolan för att vi betalar mest?
I bistra tider vet alla att man måste hålla igen. Där är vi nu och i linje med det har barn- och utbildningsnämnden fått sparbeting inför 2012. Utgångspunkten när det ska sparas blir den senare beskrivningen - alltså vi är dyrare än andra, alltså finns det marginal att spara.
Tar ansvar för ekonomin
Det ska vi också lyckas med, vi ska ta vår del av ansvaret för Gotlands ekonomi. Samtidigt har vi nya förutsättningar i skolan med ny skollag, lärarlegitimationer, nya betygskriterier och fler nationella prov. Kraven på skolan ökar och kraven på elever och föräldrar också.
Allt detta är delar av den utmaning vi står inför vad gäller gotländsk skola och barnomsorg. Det är bra att vi alla är medvetna om det och att vi tillsammans tänker och diskuterar samtidigt som vi kommer ihåg att Gotland, även med kommande besparing, är en kommun som satsar på barnen!
Vi har högt ställda förväntningar på våra verksamheter och vi blir ständigt bättre!