Får vi förutsättningar att vara en egen region?

Politik2007-01-24 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Regionfrågan börjar bli het på Gotland, vilket känns bra. Den är komplex och mycket teoretisk ännu eftersom ingen vet vad Ansvarskommitténs förslag innehåller, eftersom det presenteras först den 28 februari.
Min utgångspunkt är att jag vill att så mycket makt som möjligt skall stanna kvar på Gotland, gärna då i form av att vi är en egen region. Att vara en egen, väldigt liten region, har givetvis både för- och nackdelar.

Faktiska förutsättningar
Det finns två poster som är speciellt viktiga att beakta för Gotland. Dels vad som händer med skatteutjämningen för landsting och kommuner, det systemet ger Gotlands kommun cirka 900 miljoner kronor årligen. Dels var det regionalpolitiska ansvaret hamnar, på staten eller regionerna.
Regionalpolitiken gav 2006 oss bland annat 355 miljoner till vår färjetrafik och det är som bekant helt avgörande för öns utveckling. Så i slutändan tror jag det inte kommer att handla om vi vill vara egen region eller ej, utan om vi kommer att ges faktiska förutsättningar att vara en egen region eller i praktiken tvingas in i en större region. Gotland väntar med spänning på den 28 februari!

Byggnadsnämnden
Trycket på byggnadsnämndens ordförande är massivt. Jag blir kontaktad av i snitt 1-2 personer per dag som vill diskutera sina bygg- eller planärenden. Det är mycket stimulerande även om det tar mycket tid. Jag försöker att alltid underlätta för den enskilde i processen där det är möjligt, utan att för den skull gå in och göra tjänstemännens jobb.
Byggandet är mycket positivt för Gotland eftersom det fungerar som en "motor" som driver på utvecklingen. 2006 sattes det rekord i byggande med cirka 2 000 bygglovsansökningar på Gotland, vilket innebär åtta bygglovsansökningar per vardag i snitt! En ganska otrolig siffra för lilla Gotland.

Företaget
Många undrar hur jag klarar kombinationen med mitt jordbruksföretag. Jag har förmånen att ha två bra anställda plus en "evigt ung" pappa som sköter det praktiska fullt ut hemmavid. Sen har vi tagit in en avbytare var tredje helg så att ladugården snurrar runt på ett treveckors-schema. Själv ansvarar jag endast för postgång, bokföring och att betala räkningar.
Det här känns som ett fungerande upplägg rent praktiskt. Enda oron är ekonomin. När en småföretagare inte jobbar själv i företaget innebär det ju att alla timmar som utförs skall avlönas fullt ut, och det är svårt att lyckas med i alla småföretag. Inte minst gäller det i den hårt ekonomiskt pressade mjölkbranschen.

Under nollstrecket
Äntligen börjar kvicksilvret falla under nollstrecket! Nu är längan efter snö och riktig skidåkning stor. Rullskidträningen är jag less på sen länge. Det är med lite fasa jag inser att Vasaloppet är om cirka fem veckor och ännu har man inte åkt en enda meter på snö.
Hoppas verkligen att skiddebuten kommer före den 4 mars i år. Om man säsongens första dag på snö tvingas åka nio mil kan det bli tufft!