Färjan är för kort

Politik2007-04-05 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Vet ni varför Destination Gotlands godsturer bara får ta 197 passagerare? Jo, färjan är 197 meter lång.
Ett skämt? Nix.
Från början var jag pinsamt oinformerad. Hade inte ens riktigt klart för mig vad en godstur innebär. Det började så här. I påsk tänkte jag åka till fastlandet, faktiskt för första gången sedan jag flyttade till Gotland. Ursprungligen hade jag faktiskt tänkt åka redan i går. Men när jag skulle boka på internet så fanns det inga platser.
Kunde det vara riktigt? Jag ringde platsinformationen, där den datoriserade rösten berättade att visst finns det plats för fler fordon, men inte för passagerare. Förbryllande. På en godsavgång borde väl fordon vara den trånga sektorn?
Så jag ringde platsinformationen. Jo, på godsturer är passagerare den trånga sektorn. Man får bara ta 197 passagerare då man fraktar farligt gods. Jaha. Varför just 197? Går det en smärtgräns där? Vid en eventuell katastrof kan man acceptera 197 döda. Men 198 är bara för många?
Det är väl så att det är lättare att hjälpa få passagerare i livbåtarna, om något skulle hända. Men hur i jösse namn kommer man fram till just 197? Hur ser den ekvationen ut?

Jag ringde Destination Gotland och fick hjälp på vägen fram till svaret på Sjöfartsverkets hemsida. Internationellt tillämpas IMDG-koden (International Maritime Dangerous Goods Code) för farligt gods. Men länderna runt Östersjön har enats om avsteg från IMDG-koden i ett speciellt Östersjöavtal. Hur detta avtal skall tillämpas får man svar på i Sjöfartsverkets författningssamling. "Sjöfartsverkets föreskrifter och allmänna råd om transport av förpackat farligt gods på rorofartyg i Östersjön" (SJÖFS 2005:16) hittar man på internetadressen http://www.sjofartsverket.se/pages/1122/2005_16.pdf.
På sidan 15 kan man studera bilaga 2: "Stuvningstabell för lastbärare och enhetslaster med farligt gods tillhörande klasserna 2 till 9 i RID-S/ADR-S". Av den första noten till denna tabell framgår att: "Det totala antalet passagerare får inte överstiga en person/meter av fartygets totala längd."

Så det är väl svaret. 197 är det bisarrt exakta svaret på en byråkratisk höftning.
Och min påskresa? Jag bestämde mig för att åka en dag senare. Ingen stort problem. Men inte tror jag att jag hade svävat i livsfara om jag fått åka med den ödsliga onsdagsbåten. Med en flaggstång i fören kanske färjan kan få med sig några resenärer till?