Färjeflyg kan vara både fågel och fisk
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Här känner jag ett behov av att redovisa mina egenintressen. Jag tycker att läsarna har rätt att känna till dem. För mig personligen vore det lysande. Mitt föräldrahem ligger fem mils järnvägsresa från Alvesta. När jag skall hälsa på där så vore det mycket smidigare att kunna välja mellan några olika flygavgångar, än att behöva passa den dagliga färjan och sedan sitta och köra från Oskarshamn.
Men det som råkar passa mina privatresor är ju inte nödvändigtvis bra för Gotland. Den presentation som flygbolagen genomförde i går svarar inte på alla frågor.
Är den här modellen acceptabel för godstrafiken? En ny lösning får inte försämra för utsättningarna för transporter, varken till eller från Gotland
För hur många är det praktiskt att flyga till Växjö och åka kollektivt därifrån? Bilen är en förutsättning för många. Hur stora försämringar drabbas de av och är de acceptabla?
Är det verkligen realistiskt att tro att det finns snabbfärja att tillgå enbart för fyra månaders sommartrafik? Destination Gotland brukar hävda att det finns en god marknad för att använda deras färjor på andra marknader. Om snabbfärjan går i trafik någon annanstans under resten av året, finns det då något som talar för att den skulle bli tillgänglig för Gotlandstrafik under några sommarmånader? Om inte, vad får det i så fall för konsekvenser för sommartrafiken?
Om nu flyg till Växjö är en så lysande transportlösning, varför finns då inte denna linje redan i dag, låt vara med högre biljettpriser?
Rikstrafiken har nyligen genomfört en upphandling av Gotlandstrafiken. Är det överhuvudtaget möjligt att nu börja laborera med villkoren för denna upphandling?
Av alla dessa frågor skall man inte dra slutsatsen att jag i alla lägen är emot tanken på att överföra en del av subventionerna från färja till flyg. Tvärt om är jag mycket beredd att lyssna på argumenten för. Och emot. Alla som skulle påverkas av en förändring måste ha möjlighet att komma med sina argument. Innan jag är övertygad är jag skeptisk.
Det är meningen att Nils Nordenbrink, Winkonsult AB, skall leverera slutrapporten med förslaget i mitten av april. Vi kan räkna med att debatten startar innan dess. Jag är inte ens övertygad om att Destination Gotland med nödvändighet är motståndare till en sådan här lösning. Det beror naturligtvis på villkoren. Jag räknar med att få höra mer om den saken vid Destination Gotlands öppna forum på Borgen i dag.