Färre byten på Gotland än snittet
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Gotland har inget landsting så här får kommunfullmäktigeförsamlingen representera båda kategorierna. Här blev inte omsättningen lika stor som rikssnittet, utan stannade vid 40,8 procent, eller 29 av 71 ledamöter.
Nu går vän av ordning in och räknar och kommer fram till att mina siffror inte stämmer, eftersom många av dem som kom in vid senaste valet varit valda ledamöter tidigare, någon rent av till och med gick upp och fyllde en vakans under den senaste valperioden. Jo, så är det, men den beräkningsgrunden har också använts i Dagens Samhälle, det vill säga att det ena valet jämförs med det andra. Vad som hänt tidigare och vad som hänt under mellanperioden bortser vi från.
Oaktat hur man räknar så står miljöpartiet och folkpartiet för de största omställningarna i Gotlands kommunfullmäktige. Miljöpartiet har bytt ut hela sin uppställning på fyra personer, om än då Harriet Lihnell har varit med förut. Folkpartiet har bytt ut tre av fyra och där är det bara Bror Lindahl som är kvar sedan förra mandatperioden.
Vid en jämförelse med rikssnittet så stämmer denna bild ganska väl, där miljöpartiet är tredje parti i topp av förnyelsen. Före ligger endast Sverigedemokraterna och Sveriges Pensionärers Intresseparti (SPI) och det grundar sig helt och hållet på att deras antal platser också utökats väsentligt.
På fjärde plats i förnyelselistan ligger moderaterna, också det till stor del beroende på att partiet fick stor utdelning av valutslaget. På Gotland är sju av de 14 moderaterna nya sedan 2002, men då skall man ta med i beräkningen att de fick tre nya platser, vilket bland annat banade väg för Per-Anders Croon som slogs ut i valet 2002 genom den flitiga användningen av Visbylistan med Roy Hansson i topp, som tog det norrmandat som "var avsett" för Per-Anders Croon.
Gotlands kommun har en fullmäktigeförsamling med 40 män och 31 kvinnor och där medelåldern ligger på drygt 50 år. Det är exakt samma könsfördelning som efter valet 2002. Ser vi på de som kommit nya efter 2006 års val så har moderaterna en övervikt för män med fem mot två medan socialdemokraterna har övervikt för kvinnor med fem mot tre. Av övriga partier med nya ledamöter har centern tre män och två kvinnor, folkpartiet två män och en kvinna medan miljöpartiets fördelas med två-två och vänsterpartiets men en-en.
Sett till åldern så har moderaterna både den äldste, Ivan Andersson, 72 år, och den yngste, Oskar Franke, 21 år. Förutom Oskar Franke så är också Gustaf Hoffstedt och Jenny Guteäng under 50 år bland moderaternas 14 ledamöter. Såväl centern som socialdemokraterna har sju av sina ledamöter under 50 år medan vänsterpartiet och miljöpartiet har vardera två och folkpartiet en under 50 år.
Som ålderspensionär räknas man vid 65 år och då har moderaterna tre som passerat det åldersstrecket medan centern, socialdemokraterna, folkpartiet och kristdemokraterna har vardera en.
Äldste debutanten i fullmäktige är centerns Ola Lindvall, 64 år, följd av socialdemokraternas Bo Björkman, 62 år. Yngste debutanten är moderaten Oskar Franke, 21 år, följd av socialdemokraternas Hanna Nyman, 25 år.
Snittåldern för en nyvald svensk kommun- och landstingspolitiker är 47 år. Den enskilda åldersgrupp som är störst i riket bland de nyvalda är 57 år, 166 stycken. Gotlands snitt bland nyvalda ligger lägre med 45,8 år och det är endast 30-åringar som har tre, alla andra enskilda årsklasser ligger lägre.
Sett till alla i fullmäktige på Gotland är 62-åringarna här i övervikt med sex stycken totalt. Sju av de 71 ledamöterna är 30 år eller yngre, alltså så nära tio-procentstrecket man kan komma i den här församlingen.