Fåtalet felsteg ifrågasätter verksamheten

Politik2007-04-28 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Skall svenska staten äga bolag som bygger på spel? Ja, det är den ständiga frågan eftersom många ser spelverksamhet som något vi inte bör ha i samhället. De ser då bara avigsidorna med de skönhetsfläckar som överdrivet spelande kan innebära. Inte minst om det övergår i spelmissbruk, som kan rasera hela familjers eller företags ekonomier. Att den övervägande delen av svenskarna kan hantera sitt spelande och att det för dem ger en stimulans i tillvaron bortser man då ifrån. Spel nämns faktiskt redan i Bibeln.
Med detta vill jag ha sagt att spel alltid har funnits i ena eller andra formen, och att det alltid kommer att finnas.
Nästa angreppspunkt från spelmotståndarna är att spelet i Sverige bedrivs av monopol, förutom Svenska Spel också hästsportens spel genom ATG. Vi hör argumenten mot spelmonopol i riksdagsdebatter och möter dem på debattsidor. Men vi har inget spelmonopol i Sverige. Däremot en reglerad marknad. Tyvärr gäller den regleringen enbart svenskbaserade spelföretag, vilket också Svenska Spels styrelseordförande Anders Gustafzon underströk som ett negativt inslag i sitt inledningsanförande på Svenska Spels bolagsstämma i onsdags.
Spelutredaren Jan Franke fick inte den förra regeringens förtroende att förlänga sitt uppdrag för att presentera ett mer genomarbetat slutdokument. I det han överlämnade fanns det i alla fall tydlighet i en sak: regleringen skall gälla alla som agerar på den svenska spelmarknaden, och den skall ske genom ett licensförfarande. Detta innebär inte bara att utlandsbaserade seriösa spelaktörer måste avstå en del av sitt överskott till allmännyttiga verksamheter utan också att man får verktyg att komma åt de oseriösa. Exempelvis genom den modell som en del länder tillämpar då man gör det olagligt för banker och penninginstitut medverka genom att hantera penningflödet i sådana spelföretag. Om etablerade penninginrättningar inte är inblandade faller spelsäkerheten så att varje seriöst tänkande spelare bör avstå, hur lockande oddsen än kan förefalla vara.
Pokerspelet har förekommit i varierande omfattning i överskådlig tid. När någon kom på idén att lansera spelet via nätet så exploderade det. Men inte hos våra reglerade bolag. Det tog tid innan Svenska Spel fick sitt tillstånd. Nu har de ett sådant och har tagit en stor del av marknaden på relativt kort tid. Jag kan inte se det på annat sätt än att det är positivt. Det ger spelaren större säkerhet. Främst för att spelaren är tvingad att göra de begränsningar som spelaren själv bestämmer. Det må sedan röra sig om en maxförlust på 100 kronor på en vecka eller en tusenlapp på en dag. Den satta, och motiverade egna gränsen, bör minska risken för spelmissbruk även om man aldrig kan eliminera den helt.
Sammanfattningsvis tycker jag att de som tog emot pengar från Svenska Spels överskott i onsdags på inget sätt behöver skämmas, även om några vill se det så. Spelet är en del i den svenska vardagen och då är vår uppgift att göra det så säkert och mindre skadligt som möjligt. Det finns flera aktörer som kan ta ett sådant ansvar, men idag är det inte likvärdiga förutsättningar på den svenska spelmarknaden.
Däremot skall vi som gotlänningar vara observanta eftersom styrelsen nu är utan inflytande av personer som bor på Gotland. Och i den nio personer starka ledningsgruppen är bara två folkbokförda på Gotland. Det är omdaningar i ledande funktioner som gör att det finns anledning att ställa frågan vart vi nu är på väg.