Fattigdomen går att utrota
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Fredspriset har i år fått osedvanligt stort genomslag i media. En intressant och välformulerad man med ett mycket tydligt budskap. Ett budskap som är hoppfullt. Fattigdomen går att utrota.
Den lilla människans kamp
Muhammad Yunus framför sitt budskap på ett sådant sätt att vi alla tror på det. En enskild människas drivkraft som bevisligen kan försätta berg. En David mot den obetvinglige Goliat.
En sådan person vill människan vara. Vi identifierar oss gärna med David. Den lilla människans kamp mot en till synes oövervinnlig motståndare. Men med en smart strategi och att tänka nytt och stort, så kan man oförväget dra i strid och segra.
Fattigdomen är ett obegripligt misslyckande i vår rika värld. 50 000 människor, främst kvinnor och barn, dör varje dag på grund av fattigdom. Över en miljard människor lever på mindre än en dollar per dag, vilket är den fattigdomsgräns som brukar anges internationellt.
Nästan hälften av världens befolkning lever på mindre än två dollar per dag. 600 miljoner barn lever i absolut fattigdom. 800 miljoner människor går till sängs varje kväll hungriga. Är det en rättvis värld? Nej, det är en förfärande Goliat som plågar världen.
Ett hot mot freden, det är vad fattigdomen är. Därför att människor naturligtvis reagerar på de orimliga och orättfärdiga villkor som tycks gälla. Reagerar på de orättvisor de tvingas se och utstå. I sin närhet eller när de genom media ser ut över andra sidan gränsen.
Små lån till kvinnor
När ofattbart slit i gruvor, fabriker och på åkermarken knappt ger mat för dagen. Men leder till rikedom någon annanstans. Då får hatet näring och grogrund. Är det så konstigt?
Men fredspristagaren Muhammad Yunus från Bangladesh har visat att det går att hitta lösningar på fattigdomsfällan. Rosenkindad och vacker har han dragit ut i strid mot jätten. Det är som i sagorna. Och i sagorna slutar det lyckligt. Så ock här.
Med en enkel idé om små lån till kvinnor genom sin Grameen Bank, har han lyckats lyfta miljoner kvinnor och deras familjer upp ur fattigdom och till ett värdigare liv. I grunden handlar idén om att tro på människors egen inneboende kraft och att rättvisa leder till framgång.
Borde få ekonomipriset
Fattigdom har inte skapats av de fattiga människorna, som Yunus med stor kraft har påtalat, utan av ett ekonomiskt och socialt system som skapats i den rika världen.
Därmed borde Yunus också få ekonomipriset - en intelligent och medkännande praktiker som slår de teoretiska ekonomiforskarna av brädet.
Fattigdomen borde placeras på museum, säger fredspristagaren. Så sant. Varför inte förpassa krigen dit också!