Federley (c) liknar facket vid maffian

Politik2007-02-08 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Sofia Appelgren har gett upp. Hon säljer sin salladsbar Wild´n Fresh i Göteborg, den som Hotell- och restaurangfacket HRF försatte i blockad för att de anställda inte hade kollektivavtal. En av de häftigaste kritikerna av fackets agerande har varit Fredrick Federley, riksdagsman och ordförande för centerns ungdomsförbund, CUF. Han är knappast mindre kritisk nu:
- Är facket nöjt nu när man har lämnat ett antal anställningar hängandes i luften? Det här är ju inte det enda på senare tid. Vi har ju också ett företag i Småland som nu flyttar utomlands. Fortsätter det i den här takten blir det ett antal hundra jobb man kommer att ha drivit ut ur landet till nästa mandatperiod.

Federley klev in med buller och bång i debatten när konflikten i Göteborg blossade upp. Många blev upprörda när han kallade facket för maffia. Vad går liknelsen ut på?
- Maffiametod-liknelsen går ut på att man med tvång och hot får människor att skriva under avtal. Skillnaden är att maffian bryter benen av folk medan facket ägnar sig åt psykisk mobbning. När Appelgrens bar firade ettårsjubileum stod det till exempel nästan fyrtio strejkvakter i orange väst utanför och hade politiska tal.
- Och så detta med sympatiåtgärder. Man försatte ju Appelgrens grannar i blockad på ett sätt som enbart drabbade dessa och inte henne. Man försökte alltså tvinga dem att pressa henne trots att de inte hade med det hela att göra.
- Avtal för mig handlar om att två parter ingår frivillig överenskommelse som båda ser ett värde i. Men i det här fallet är det ju bara facket som ser ett värde. Man borde kalla det kollektivtvång i stället.

I ett pressmeddelande nyligen förklarade Federley att kärnan i hans politiska gärning kommer att handla om att införa en proportionalitetsregel på arbetsmarknaden. Hur skulle en sådan te sig i praktiken i Göteborgsfallet?
- Till exempel har man inte ett trettiotal blockadvakter utanför en så liten arbetsplats. Proportionalitet måste ju hänga samman med avtalens utformning. I Appelgrens fall var hennes avtal i nio av tio fall bättre än kollektivavtal. I en sådan situation borde det inte finnas grund för konflikt över huvud taget.
Var finns då de allierade i en sådan kamp? I eller utanför riksdagen?
- De tydligaste förkämparna i riksdagen är yngre moderater. Men det finns framför allt en enorm folkopinion. Jag tror att det finns en djupt rotad känsla i Sverige av att folk som sköter sig inte skall drabbas och inte få en sådan här storm emot sig som Appelgren har fått.

Federley menar bestämt att fackets aggressivitet blivit värre på senare tid.
- Absolut. De har blivit mycket mer partipolitiska, och på ett magstarkt sätt. Om vi jämför antalet konflikter i dag med för ett år sedan är det fler. Jämför vi med strax innan den borgerliga alliansen bildades tror jag det är en enorm skillnad. Sedan har man också haft en märklig tendens att ge sig på unga Vad kommer att få facket att ändra sig? Kommer de att göra det självmant?
- Jag tror inte att någon förändring kommer komma inifrån. Först och främst tror jag på en proportionalitetsklausul. Men sedan bör vi också stadfästa grundprincipen att facket inte skall få företräda någon som inte vill bli företrädd. Det är konstigt att vi har blivit vana vid att det skall vara så i Sverige.
- Men vi måste ju också fortsätta det opinionsmässiga arbetet. Nu kan jag bara tacka HRF för att de gör jobbet åt mig. Är man en så stor aktör och har hur mycket resurser som helst och ger sig på en 24-årig tjej, då är man inte den svaga parten. Det ser alla.