Feministdebatten behövs också idag

Politik2014-01-23 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Belinda Olsson visste nog vad hon gjorde när hon spelade in ”Fittstim - min kamp”. Som ”gammal” feminist ville hon naturligtvis skapa debatt om just feminism och hur gör man det bäst annat än genom att provocera?

Nog tog det skruv alltid. Feminister ur alla läger kommenterade och en del sågade programmet utan att ens ha sett det. För oss andra som ”bara” är intresserade i allmänhet tände programmet ett visst intresse.

Vad är en feminist egentligen? Är det de där extrema tjejerna som utmålas i det första programmet? Eller är det tjejen som går till jobbet med en lägre lön än sina manliga kollegor och dessutom tar hand om barn och hushåll? Svaret är nog både och. Att vara feminist kan betyda olika för olika personer.

Inflation?

Kan en man vara feminist? Jo självklart kan han det om han ställer upp på de grundläggande frågorna om jämställdhet.

Men har det inte gått inflation i ordet feminist då? Nästan alla kallar sig feminister idag. Till viss del tror jag. Det finns män och kanske partier som kallar sig feministiska utan att vara det. Det finns feminister som är extrema i sina tankar och gärningar. Men lika lite som extremvänstern är detsamma som S eller extremhögern som M är feminismen i stort extrem på något sätt.

Är jag själv feminist då? Om frågan ställdes till exempelvis krönikören och feministen Jenny Persson skulle hon nog svara nej, för jag har inte drivit de feministiska frågorna i mina artiklar.

Jag, en feminist

Skulle jag fråga mina vänner som känner mig skulle de nog svara ett försiktigt ja. Och jag skulle nog kunna kalla mig feminist eftersom jag är för jämställdhet, lika lön för lika arbete, att låglönegrupperna (läs kvinnodominerade yrken) ska gå före i lönerörelsen, att arbeta för fler heltidsjobb, att dela på arbetsuppgifterna hemma, att kvotera in kvinnor i bolagsstyrelser med mera.

Belinda Olssons program, och uppmärksamheten det fick, gjorde att S-kvinnorna på Gotland bestämde sig för att bjuda in till ett tvärpolitiskt samtal om jämställdheten på ön den 13 februari. Hade ett sådant möte kommit till skott utan Belindas program?

I dagens allt hårdare samhälle behöver medmänskligheten komma fram. Jämställdheten är en mjuk fråga även om en del feminister upplevs som hårda.

Men feministen i allmänhet är en helt vanlig människa som eftersträvar rättvisa i samhället. Att kvinnor ska ha samma rättigheter som män.

Främlingsfientlighet

Det finns många likheter mellan kvinnoförakt och främlingsfientlighet. En viss grupp ska hållas tillbaka. Ofta är det samma människor/partier som vill trycka ner kvinnor som också ogillar invandrare.

Låt oss stå emot de åsikterna. Sverige är ett av världens mest jämställda och toleranta samhällen. Men vi kan bli bättre. Låt oss bli det.