Finansminister Borgs övertro på liberala ekonomiska teorier
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Skillnaden är att de har genomfört den politiken. Men de har varit smartare genom att gömma sig bakom att kalla moderaterna för arbetarparti och prata om jobb till alla.
Sänkt skatt målet
För Borg är skattesänkningen viktigast och ett överordnat mål. Han har också en övertro på liberala ekonomiska modeller, som fungerar i teorin, men kanske inte alltid i praktiken. Men istället för att tänka efter när verkligheten gör motstånd så fortsätter Borg att köra på.
En lågkonjunktur drabbar världen. Borg genomför skattereformerna. De som får betala är den anställde genom högre a-kasseavgift, vilken gick till skattesänkningarna. De sjuka och arbetslösa får betala genom sämre förmåner.
Arbetslösheten stiger, "jobbpolitiken" fungerar inte i en lågkonjunktur. Men Borg och Reinfeldt fortsätter att knuffa ut sjuka på en arbetsmarknad som inte kan ta emot de friska en gång. De som är sjuka kostar...
Ivriga att få genomföra sin politik driver de på även om varningssignalerna kommer. Nu efter tre år av borgerligt styre börjar skavankerna i den politiken att mer och mer synas. Men varken Reinfeldt eller Borg tar sitt ansvar. Det katastrofala utkastandet av de sjuka till arbetslöshet fick Husmark-Pehrsson ta på sig. Med viss rätt ska sägas. Men Reinfeldt och Borg gömmer sig bakom henne.
Regeringen verkar bokstavligen vilja gå över lik för att driva igenom sin politik. Det är inte fel i sig att vilja ha ut, de av de sjuka som kan, på arbetsmarknaden.
Utreda arbetsförmågan först
Men de hade kunnat utreda arbetsförmågan innan de beslutar om att de kan stå till arbetsmarknadens förfogande. De kunde ha avvaktat tills konjunkturen blev bättre. Men nej, det ska ske nu direkt.
Man skulle kunna säga att regeringen agerar som de gamla sovjetiska makthavarna som flyttade floder för att förändra samhället. Några odlare fick det bättre genom att de fick flodens vatten. Men många fler som tidigare levde av och vid floderna blev stora förlorare. Reinfeldt och Borg tänker lite på samma sätt. Går det så går det.
Noam Chomsky kom 1969 ut med sin bok "Makt och motstånd". Makt kräver underkastelse och så har Sovjet, och även USA styrts genom att kontrollera sina skattebetalare, som bland annat fick betala för en kapprustning som få tjänade på, medan samhällsservicen hölls på en låg nivå.
Bara piskan för de flesta
I Anders Borgs fall är den drivande kraften kapitalet i tätt samarbete med staten, det kitt han använder. Ju flera som arbetar, desto större överskott till stat och kapital för att genomföra skattelättnader för de rika och för den del som är lyckligt lottade med att ha ett arbete. Den stora massa som är utanför arbetsmarknaden ser bara försämringar och piskan. Moroten har tagits ifrån dem för länge sedan.
Aldrig har den gamla progglåten "Staten och kapitalet" känts mer aktuell.