Finlands val - 2007 och 1907
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Två slår den tredje är ett mönster i finländsk politik, att två av de ovan nämnda tre större bildar regering, med stöd av olika mindre partier: svenska folkpartiet, de gröna, vänsterförbundet.
Senast har svenskarna varit tredje part.
Vanhanen blev statsminister när hans partikamrat Anneli Jäätteenmäki föll på en förtroendefråga, inte långt efter att centern blev etta i valet 2003, med 55 mandat mot socialdemokraternas 53.
Mera dramatiskt än så har det inte varit under mandatperioden. Men finländare med minsta intresse för sitt lands historia borde vara innerligt tacksamma. Spänning har man haft nog av.
Årets riksdagsval sker nästan på dagen hundra år efter Finlands första val av en folkförsamling enligt dagens ideal. Med allmän rösträtt för män och kvinnor valdes 15 och 16 mars 1907 en lantdag med 200 ledamöter, samma antal som i dag.
Finland gick i ett enda steg från att välja i fyra stånd, adel, präster, borgare och bönder, till en enkammarförsamling. När reformen utreddes fördes synpunkter fram som liknade dem i andra spirande demokratier, om inkomst- och åldersgränser, om skydd mot okunniga och lynniga väljare, om undantag från rösträtten, exempelvis för yrkesmilitärer och vissa brottslingar. Men kvinnors rösträtt var närmast självklar.
Finland var först i världen med att välja in kvinnor - hela 19 - i sin folkförsamling.
En orsak var att männen insåg behovet av nationell samling utan könsgränser, i en tid när tsaren i S:t Petersburg ville ha starkare kontroll över Finland, vars särställning med inre självstyre och yttrandefrihet uppfattades både som ett hot mot enväldet som styresform och mot den ryska statens inre och yttre säkerhet.
Lantdagsvalet 1907 var en milstolpe i Finlands politiska historia. Men landet befann sig bara halvvägs från att 1809 ha skiftat från svensk till rysk överhöghet - till välståndets och fredens 2007.
Det återstod ett inbördeskrig, 1918, och två krig med Sovjetunionen perioden 1939-1944.
Nederlaget i kriget mot Japan 1905 hade försvagat tsarmakten och tvingat den att gå de demokratiska krafterna till mötes, i både Ryssland och Finland. När tsaren åter kände sig starkare drog han i bromsen - och saboterade därmed en fredlig omställning. I Finland försvagade han lantdagen genom att upplösa den gång på gång.
Socialdemokratiska partiet bildades 1899. I valet 1907 vann det 80 av 200 mandat. Partiet nådde egen majoritet innan det splittrades i en moderat falang och en revolutionär falang med sympatier för Lenins ryska bolsjeviker som tog makten i S:t Petersburg genom en statskupp i november 1917.
Kommunisterna förbjöds på 20-talet. De ville göra en sovjetrepublik av Finland. I vår tid har de lagt ner sitt gamla parti och återuppstått som vänsterförbundet.
Även centern, samlingspartiet och svenska folkpartiet har sina rötter i tiden för den första demokratiska lantdagen.
Lantdagsvalet 1907 är värt att minnas, som ett genombrott för modern demokrati. Och för sin plats i den historia av vilken Finland lärt sig att Ryssland ligger där det ligger - och att ingen granne är fullt ut att lita på.