”Tänk om vi inte behöver outbildade och oerfarna?” Så skrev Åsa Moberg i en krönika i Dagens samhälle. Hon funderar lite kring de idéer som finns om hur man kan hitta jobb åt alla unga arbetslösa. De 77 000 ungdomar i Sverige som varken studerar eller arbetar.
De är ett större bekymmer än alla studerande som anmäler sig som arbetssökande och drar upp arbetslöshetsstatistiken.
Välfärdsjobb
Socialdemokraterna vill ge ”välfärdsjobb” åt långtidsarbetslösa. Alla vet att det är stressigt i vården och hemtjänsten. Man är för få för att riktigt hinna och orka. Men inte går det att utan vidare stoppa in outbildade ungdomar. Det finns utbildning för vårdyrken, men ungdomar söker inte dit. Så vad gör de 20 000 ungdomar som inte finns registrerade någonstans?
Det är tillåtet i Sverige att leva på ett lågt försörjningsstöd (socialbidrag förr). Men det är inte tillåtet att jobba för en låg lön, då dumpar man arbetsmarknaden.
Så det är naturligtvis vad alla dessa ungdomar gör. Svartjobb kallas det, men man vill ju leva. Och det går att leva i Sverige på mycket lägre inkomster än fackföreningarna tror.
Åsa Moberg ifrågasätter om det finns några okvalificerade jobb nuförtiden. ”Tänk om dagens massarbetslöshet är ett resultat av att det inte längre existerar arbetsuppgifter som bara väntar på att bli utförda av vem som helst utan utbildning?” Ett tydligt memento för S-strategin.
Småföretag
När man kommit så långt i sina funderingar börjar man tala om småföretagande. Det måste vara lösningen. Då får man också tjäna hur lite som helst och vara utan socialt skyddsnät.
Det är inte i välfärdssektorn som jobben finns – inte om vi inte vill höja skatten rätt mycket. Den borgerliga kritiken mot socialdemokratin skjuter just nu in sig på att S-förslagen kräver skattehöjning. Men vem vill säga det före valet?
Naturligtvis finns det hur mycket jobb som helst, i matproduktion, i allt slags reparationsarbete, i den ”sociala sektorn”. Men där finns ingen som kan betala avtalsenliga löner.
Alltså fortsätter vi att importera vår mat och köpa nytt när TV:n eller datorn strejkar.
Jämlikhet
Jämlikhet har varit ett honnörsord för Socialdemokratin. En gång hade vi mycket små löneskillnader.
Men nu, när människors värde mäts i hur hög lön de har, då är det inte längre gångbart. Somliga lärare skall ha mycket högre lön än andra, eftersom de är så mycket duktigare lärare. Gud vet vem som bedömer det?
Nog är vi ute på en rätt slingrig, och slirig, väg.