Finns plan för sverigedemokrater?
Foto: LEIF R JANSSON
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Statsvetaren Sören Holmberg, som övervakat svenska partisympatier i decennier, menar nu att partiets intåg i Sveriges riksdag är en fullt realistisk möjlighet i nästa val: "Det är en seriös kandidat som knackar på portarna för att komma in i riksdagen. Lyckas de med det kan hela den politiska kartan ritas om i Sverige."
Så sant som det är sagt. Åtminstone, och det får man nästan utgå ifrån som läget är, om sverigedemokraterna blir vågmästare. Då låses politiken fast eftersom både moderaterna och socialdemokraterna har lovat att inte söka stöd för sin politik hos sverigedemokraterna. Det som återstår i så fall är antingen minoritetsregeringar som får hoppas på att propositionerna flyter igenom riksdagen eller en koalition över blockgränserna.
Inget av scenarierna är att föredra. Minoritetsregeringar är per definition svaga, och stora koalitioner ställer väljarna utan reella valalternativ.
Tyvärr finns det än fler faktorer än de nuvarande opinionerna som är till Sverigedemokraternas fördel. En är att framgång föder framgång. Det finns alltid folk som tvekar inför att använda sin röst om den riskerar att vara bortkastad. Men om ett parti står alldeles på gränsen till riksdagen blir situationen förstås annorlunda. Då finns det fler som tar "risken".
Därutöver har vi det faktum att det är EU-parlamentsval 2009. Sverigedemokraterna kommer att ställa upp, och med det låga valdeltagande som normalt präglar EU-valen har de även där en reell chans att få in en kandidat. Detta kommer i sin tur rendera partistöd som kan användas för riksdagsvalet 2010. Och till det skall läggas det partistöd de fått utifrån de procentenheter de faktiskt lyckades skrapa ihop i senaste riksdagsvalet. Sammanlagt kan partiets valkassa 2010 vara väsentligt mer potent än vad den var 2006 - och man tog ett rejält steg även då, i relativa termer.
Nu skall ingenting tas för givet. Det är flera år till nästa val och under den tiden kan mycket hända - och kommer att hända. Men för de etablerade partierna gäller det också att ha en mental beredskap för hur man skall hantera en situation då Sverigedemokraterna faktiskt tar sig över riksdagsspärren. Framför allt är det bara att hoppas att allianspartierna har en strategi i beredskap. Även om det kommer vara en oerhört knivig situation är det bättre med någon plan än ingen alls.