Flemming, brexit & feministisk utrikespolitik

Politik2020-02-04 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Krönika

Varit på Gotland över helgen för födelsedagsfirande samt hälsat välkommen till Samtal i Foajén i Almedalsbiblioteket. Nya utbildningsdirektören Torsten Flemming samtalade med Lina Wennersten i går kväll. Pratade med en elev som sa ”han var den enda rektorn som jag visste var rektor”. Visar på att Torsten Flemming är en närvarande rektor och jag hoppas han blir lika närvarande som utbildningsdirektör. Ett mycket bra val av regionen.

Gotlandshem är på tapeten och jag förstår egentligen inte Socialdemokraternas agerande. Avkastningskrav har vi alltid haft på Gotlandshem och det är en vedertagen princip inom allmännyttan. Vad är det som gör att Socialdemokraterna på Gotland gör andra bedömningar än Svensk Allmännytta när det gäller finansiella mål. Den stora utmaningen ekonomiskt är att bygga 500 lägenheter under en mandatperiod. Inte avkastningskravet.

England lämnar EU och innan året är slut skall ett antal avtal träffas som reglerar Englands handel och samarbete med omvärlden. Nu skall England äntligen få blomstra basunerar Brexitanhängarna ut. England ”Shall be great again” kanske. Jag tvivlar. Det som pågår i många länder verkar vara att om alla länder jobbar för sitt eget bästa så kommer alla länder att blomstra. Jag tolkar i alla fall Trump, Johnson och Bolsonaro på detta sätt. Detta är villfarelser. På vilket sätt blir det en tryggare och bättre värld om alla gör som de vill. Några få länder kommer att styra världsordningen och de fattiga kvarstår i fattigdom.

Lyssnade på utrikesministern Ann Linde i förra veckan. Hon gjorde det ännu mer tydligt varför det är viktigt att bedriva en feministisk utrikespolitik, som många på högerkanten hånar. Halva befolkningen är kvinnor och i många länder får inte kvinnor vara med. Lärde mig att tullen på kvinnliga kläder på en rad områden är högre än för män. Så det blev  oerhört tydligt att det behövs mer kvinnor där beslut fattas. 

Fick en dragning om region Stockholms arbete med regionala utvecklingsfrågor, på senaste sammanträdet med Revisorskollegiet. Kommer bli intressant att följa hur Stockholm kommer att arbeta. Stockholm är sist ut och för mig som varit med på Gotlands resa sedan 1998 var det mycket man hört förut. Stockholm kan lära av andra.

Uppföljning av verksamhet, upphandlingar och avtal är en het fråga i Stockholmsregionen. Det gäller alla kommuner och regioner. Min uppfattning är att det är generellt sett mycket dåligt ställt med uppföljning i kommunerna oavsett om det är privat eller kommunal verksamhet.