Fler bilar i innerstaden är helt i otakt med tiden
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
"Miljö" var något nytt och fräscht. Jag har för mig att ekologismen kom före decentralismen som partiideologi.
För när partiet insåg att deras väljargrupper fanns på landsbygden och att klimathoten kommer att kräva begränsningar i bilkörandet, då flagnade miljöprofilen. Det gällde att arbeta för att folk skall kunna bo kvar på landsbygden. Då ses Bilen som en förutsättning, helst flera bilar i varje familj.
Parkeringsautomater
Centern på Gotland har blivit bilkramarpartiet framför andra. Mats Jönsson har i ledare i Gotlänningen krävt både stort parkeringshus i Visby och billigare bensin på landet. Aldrig nämns kollektivtrafik som en möjlighet.
Jag är ännu övertygad om att det var Hans E. Anderssons kampanj mot parkeringsavgifter i Visby som stjälpte det förslaget. Tekniska förvaltningen hade utarbetat ett system med ett fåtal parkeringsautomater i innerstan.
Folk skulle helt enkelt få betala för att ha sina bilar parkerade på allmän mark. Parkeringsavgifter skulle dessutom ge ett tiotal miljoner om året i inkomst för kommunen.
Men Hans E. Andersson sköt in sig på att det skulle bli så fult med automater i vår världsarvsstad. Den obotfärdiges förhinder! I alla fall lyckades han skrämma upp Jan Lundgren så att förslaget föll.
Trots det mycket svala intresset från LO har Tommy Gardell som ordförande för tekniska nämnden strävat att minska bilkörningen i innerstan.
Hela tiden med lika kompakt motstånd från borgerliga partier. Jag minns upphetsningen på ett moderatmöte inför avstängningen av Adelsgatan. Nu är det så sen flera år, och ingen har förlorat på det.
I ett par år har S:t Hansgatan varit avstängd under sommaren. En stor enkät bland både boende och butiksägare efter första året visade att få var emot. Man ville bara ha bort möjligheten att ta smitvägar. Fördelarna överväger så klart. Sen dess har ett mer genomgripande förslag utarbetats för att få bort all genomfartstrafik med bil genom innerstan.
Borgarna till reträtt
Men nu slår den nya majoriteten i tekniska nämnden till reträtt. Perioden med bilförbud i innerstan blir mycket kortare än vi haft nu i många år. Och sämst av allt: S:t Hansgatan öppnas återigen för genomfart. Förvaltningen talar om "gårdsgata" och "trafik på de gåendes villkor".
Vad betyder det i verkligheten? Bilar är hårda, människor är mjuka. Den som har minsta självbevarelsedrift håller sig undan där strömmen av bilar går fram.
Fritt fram för öppna lyxbilar med fyra ungdomar, som glider på parad genom stan. Vad bryr de sig om att svavelutsläppen eroderar de gamla kyrkoruinerna. De gående får väl trycka sig mot väggarna som vanligt.
Här bryter nämnden medvetet den strävan mot en bilfri innerstad som länge varit målet. Det enda argument jag uppfattade på tekniska nämndens sammanträde var: det är nackdelar för butiksägarna.
Öppnar för fler bilar
Någon påstod till och med att det skulle vara katastrof för Torgkassen om folk inte kunde köra bil till Stora torget för att handla. Hallå där - om innerstadsborna inte handlar på Torgkassen, utan bil, då behövs inte den affären.
Nu när folk äntligen börjar bli medvetna om klimathotet, där transporterna är största problemet, då öppnar den nya majoriteten i Gotlands kommun för mer bilkörning i Visby innerstad. Kan man vara mer i otakt med tiden?