Fler har jobb på Gotland
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Ungdomsarbetslösheten på Gotland är nu lägre än genomsnittet för riket. På Gotland ligger ungdomsarbetslösheten på 5,3 procent, medan siffran för riket är 6,4 procent. Totalsiffrorna visar att så låg som arbetslösheten är nu på Gotland har den inte varit på fyra år.
Trots smällar som Flextronics och P18 ligger alltså arbetslösheten nu lägre på Gotland än i riket i genomsnittet. Till och med ungdomsarbetslösheten på Gotland är lägre än i riket. Detta är ett gott tecken på den dynamiska ekonomiska utveckling som råder på Gotland. En handlingskraftig kommunledning har satt fart på byggandet, underlättat för företag att etablera sig på Gotland, satsat hårt på utbildning och i samarbete med arbetsförmedlingen slussat ut många arbetslösa i arbete.
Även om nu arbetslösheten på Gotland är lägre än i riket för alla och för de unga, så gäller det att fortsätta underblåsa den positiva trenden på vår ö. Den socialdemokratiskt ledda kommunmajoriteten har betytt mycket för att smidigt och snabbt lotsa igenom olika företagares ambitioner att utveckla, investera, bygga nytt och få rätt utbildad arbetskraft. Byggruschen som pågår med byggande av en massa bostäder främst i Visby och byggandet av andra lokaler, exempelvis Lännaskolan och kongresshallen, innebär en enorm motor för öns ekonomi och sysselsättning. Ett byggjobb ger tre jobb till indirekt, brukar man säga.
Öns lantbrukare investerar och utvecklar sina företag till fler områden, så de kan expandera och bli bärkraftiga. Och besöksnäringen utvecklas som aldrig förr. Produktutveckling sker genom nya hotell och upprustning av campingarna. Årets fantastiska väder har gjort att hela öns besöksnäring borde ha gjort storvinster. De som inte lyckats i år bör nog ägna sig åt något annat.
Och våra tjänsteföretag och tillverkningsindustri tuffar vidare och konsolideras eller expanderar. Detta kräver fler anställda, liksom kommunens verksamhet, som liksom alla andra måste ersätta den personal, som går i pension i allt större antal.
Tack vare en handlingskraftig politisk ledning i kommunen och den socialdemokratiska regeringen, som beslutat om 600 statliga ersättningsjobb, som är på väg, har Gotland nu lägre arbetslöshet än riket. Denna position får inte slarvas bort med ett veligt och splittrat borgerligt kommunstyre. Den nuvarande socialdemokratiskt ledda regimen har bevisat sin förmåga att minska arbetslösheten och få ordning på kommunens ekonomin. Den måste fortsätta att handlingskraftigt utveckla Gotland, så arbetslösheten kan minskas ännu mer.