Fler i arbete ger bättre samvete
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Dessutom visar en nyligen presenterad föräldraenkät från Skolverket att många barn - hälften av alla tioåringar till exempel - tillbringar tiden efter skoldagens slut på egen hand. Istället för att kanske vara på fritis. Det är förstås också något som bekymrar en förälder. Att sitta på jobbet och fundera på hur ens tioåring - man är ganska liten när man är tio år - har det, ensam hemma.
Till råga på allt är åren som småbarnsförälder för många just den period i livet då man förväntas göra karriär och ta ett större ansvar på arbetet. Dagarna blir ännu längre och det dåliga samvetet större.
Då känns nog återupprättandet av arbetslinjen och talen om att det ska löna sig att jobba ganska främmande. Det är svårt att jobba mer om man redan ligger på gränsen för vad man orkar och hinner med.
Men problemet är, och har ju varit, att en del arbetar tills de nästan blir sjuka, medan andra nästan blir sjuka för att de inte har ett arbete. Den börda och den glädje som arbete innebär har varit alldeles för ojämnt fördelad. Två/tredjedelssamhället har fått en ny innebörd i det utanförskap som har byggts upp de senaste decennierna där blott de förtidspensionerades skara uppgår till över en halv miljon människor.
Det innebär också att de småbarnsföräldrar som förvärvsarbetar heltid, och sedan många timmar till i hemmet, i praktiken måste försörja inte bara sina barn, utan också bidra till uppehället för dem som står utanför arbetsmarknaden. De vars händer skulle behövas så väl för att underlätta tillvaron för dem som känner att de skulle behöva tio händer för att räcka till. Att se till att fler kommer in, eller tillbaka in, i arbete handlar om att fler ska kunna bidra, snarare än få bidrag, och att fler ska känna sig behövda. Alla ska med, som det heter.
Därför behöver arbetslinjen inte innebära att alla arbetar mer. Det är fler i arbete, snarare än mer arbete som är det viktiga målet. Och att det ska löna sig att arbeta kan faktiskt också leda till att man har råd att gå ner några timmar i arbetstid för att hinna hem lite tidigare till tioåringen. Lite mindre dåligt samvete, med andra ord.